Economie

Bitcoin staat op nieuw record: ruim 5100 dollar

12 oktober 2017 13:06 Aangepast: 12 oktober 2017 13:35
De eerste bitcoin pinautomaat, in Lissabon. Beeld © EPA

De Russische centrale bank vindt cryptomunt bitcoin dubieus, de Chinezen willen strenger optreden tegen de handel erin en de topman van zakenbank JP Morgan vindt de digitale munt 'bedrog', maar ondertussen wordt bitcoin steeds meer waard. De koers staat op een nieuw record. Omgerekend betaal je voor een bitcoin nu ruim 4300 euro.

De koers van bitcoin is dit jaar explosief gestegen: van zo'n 900 dollar tot meer dan 5100 dollar vandaag. Dat is ruim een vervijfvoudiging en degenen die bitcoins hebben hebben er dus flink op kunnen verdienen.

Kopers van het eerste uur hebben helemaal kunnen binnenlopen. Vijf jaar terug stond de bitcoin nog op 12 dollar. Wie toen bitcoins in zijn bezit had en die nog steeds heeft, maakt een rendement van 42.500 procent. Dat wil zeggen: je munten werden 425 keer zoveel waard.

De koersstijging van de laatste dagen komt mogelijk mede doordat de Chinese overheid volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua toch weer de handel in cryptomunten zou willen toestaan, maar wel met meer voorwaarden.

Koersexplosie met horten en stoten

De koersstijging in het jaar tot nu tot van meer dan 450 procent ging wel met horten en stoten. Zo kelderde dit jaar de koers twee keer fors: eind juni/begin juli met meer dan een derde en van eind augustus tot medio september, nadat de koers weer ruimschoots was hersteld, met 20 procent.

Kopers van bitcoin moeten dus wel over sterke zenuwen beschikken.

Er zijn nog veel meer cryptomunten, waarvan ethereum de bekendste is. Die munt staat nog niet op het hoogste niveau ooit. Maar de koers is dit jaar al wel geëxplodeerd van minder dan 10 dollar tot boven de 300 dollar. Ook hier zijn er tussentijds soms flinke koersdalingen. 

Zeepbel

De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) vergeleek in juni cryptomunten met de internetzeepbel. Topman Damie Dimon, topman van de grote Amerikaanse zakenbank JP Morgan, vindt bitcoin zelfs 'bedrog'.

De Chinese overheid vreest de controle over het geldsysteem te verliezen en wil strenger optreden tegen de handel in bitcoin. Deze week nog zei de Russische centrale bank de toegang tot websites van beurzen waar je in cryptomunten kunt handelen te willen blokkeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van