Economie

Berucht bestrijdingsmiddel RoundUp gevonden in Ben & Jerry's

10 oktober 2017 13:41 Aangepast: 27 oktober 2017 11:39
Oprichters Ben Cohen and Jerry Greenfield presenteren een nieuwe smaak in de talkshow van Jimmy Fallon. Beeld © Getty Images

De vrolijk grazende koeien op de verpakking van het bekende ijsmerk Ben & Jerry's eten in werkelijkheid helemaal niet zo gezond, blijkt uit onderzoek. In het ijs zijn sporen van glyfosaat gevonden, dat beter bekend is als het omstreden landbouwgif RoundUp van het bedrijf Monsanto.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau HRI Labs onderzocht Ben & Jerry's-ijs dat wordt verkocht in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. In 12 van de 14 monsters werd glyfosaat gevonden, tot een niveau van 1228 nanogram per milliliter.

Ondanks dat dit volgens Ben & Jerry's moederbedrijf Unilever hele lage concentraties zijn, stopt het bedrijf met het gebruik van ingrediënten die zijn besproeid met glyfosaat. Uiterlijk in 2020 wil het bedrijf geen ingrediënten meer gebruiken die met dit middel zijn gedroogd.

Producten blijven in schappen

De producten met glyfosaat blijven gewoon in de schappen liggen. "Die producten zijn perfect veilig", zegt Freek Bracke, woordvoerder van Unilever tegen RTL Z. 

Als er gerekend wordt met de aangetroffen hoeveelheden glyfosaat, dan moet iemand 24.101 potten ijs van een halve liter eten voordat er een Europese veiligheidsgrens wordt overschreden, zegt Bracke. "Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid." 

Supermarkten wachten af

Het is niet duidelijk of supermarkten Ben & Jerry's-ijs uit de schappen gaan halen. Albert Heijn wacht het advies van Unilever en de NVWA af en neemt dan een besluit. Als zij het veilig vinden blijft het ijs liggen, zegt een woordvoerder tegen RTL Z. 

Plus en Deen hebben ook contact gezocht met Unilever en wacht het advies af. Coop reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Unilever: 'Zorgwekkend'

RoundUp wordt onder meer gebruikt bij het drogen van de graansoorten tarwe, gerst en haver en pinda's. Dat zijn ingrediënten die in het ijs gebruikt worden, bijvoorbeeld in de variant met 'cookie dough'. 

Unilever noemt de uitkomsten van de test 'zorgwekkend', maar is tegelijkertijd 'totaal niet verrast' over het aantreffen van glyfosaat. "Het zit namelijk overal in - van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem", staat in een persbericht.

'Ook kleine doses kunnen schadelijk zijn'

De aangetroffen hoeveelheid glyfosaat is onder de maximaal toegestane hoeveelheid in de Verenigde Staten en Europa, erkennen ook de onderzoekers. Maar zij wijzen ook op een in Nature gepubliceerde studie naar de invloed van het gif op ratten. Daaruit blijkt dat een kleinere hoeveelheid RoundUp dan werd gevonden in het ijs al leidt tot leveraandoeningen bij de proefdieren. 

"Nieuwe inzichten laten zien dat de effecten van dit middel toch schadelijker zijn dan gedacht, ook in hele kleine doses", blijft Tjerk Dalhuisen sceptisch. Hij is woordvoerder van de stichting Monsanto Tribunal, die wereldwijd campagne voert tegen het Amerikaanse landbouwbestrijdingsmiddelenbedrijf.

"Dat Unilever stappen zet om producten zonder dit middel te maken, is een goede ontwikkeling", zegt Dalhuisen.

Omstreden Amerikaans bedrijf

Het Amerikaanse bedrijf Monsanto ligt al jaren onder vuur vanwege vooral het maken van het landbouwgif RoundUp en het beïnvloeden van wetenschappelijk onderzoek naar de schadelijke gevolgen. Volgens wereldgezondheidsorganisatie zou het zelfs kankerverwekkend zijn.

Het middel werd bijna verboden in Nederland, maar toen uit nieuw onderzoek bleek dat het middel niet kankerverwekkend is zolang het goed gebruikt wordt, werd dit verbod afgeblazen.

Overgenomen door Bayer

Het bedrijf werd een jaar geleden overgenomen door de Duitse concurrent Bayer, voor 66 miljard dollar. Of die overname doorgaat is overigens onzeker, de Europese Commissie is een diepgravend onderzoek gestart naar de deal om te kijken of het bedrijf niet te machtig wordt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`