Economie

Klaas Knot blij met snijden in hypotheekrenteaftrek

09 oktober 2017 14:06 Aangepast: 09 oktober 2017 14:47
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, op het Binnenhof. Beeld © ANP

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, vindt dat er momenteel te veel fiscale voordelen zijn die de Nederlandse huizenmarkt verstoren.

Hij juicht de kabinetsplannen om flink te gaan snoeien in de aftrek van de hypotheekrente, dan ook van harte toe. Ook het afschaffen van de zogeheten Wet Hillen, die voorkomt dat mensen die hun hypotheek hebben helemaal hebben afgelost meer moeten betalen voor hun woningbezit, krijgt Knots goedkeuring.

In een interview met RTL Z laat Knot weten dat het de hoogste tijd is om de fiscale voordelen af te bouwen. De 3 procent per jaar die het nieuwe kabinet voorstelt voor het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek vindt hij snel genoeg gaan.

'Ondoordringbaar woud van fiscale prikkels'

"Het geheel aan fiscale prikkels vind ik zo langzamerhand een ondoordringbaar woud worden. De hypotheekrenteaftrek biedt de prikkel om maximaal schuld aan te gaan en dat wordt dan weer tegengegaan met een prikkel vanuit de Wet Hillen om toch te gaan aflossen. Ik denk dat het verstandig is om zo snel mogelijk al deze prikkels te gaan afbouwen", aldus Knot. 

Dat is volgens Knot nodig vanwege de totale Nederlandse hypotheekschuld. Die bestaat namelijk voor meer dan de helft uit leningen waarop niet regulier wordt afgelost. Knot wijst banken daarom op hun zorgplicht, zeker rond financieel kwetsbare klanten.

Hij vindt dan ook dat mensen de mogelijkheid moeten krijgen om tussentijds af te lossen. "Mogelijkheden daartoe zou er ook moeten zijn."

Zorgen om oververhitte woningmarkt

Ook maakt Knot zich zorgen over de biedingsstrijd om koophuizen in de stad, waar inmiddels 65 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht wordt. De oververhitting van de Amsterdamse huizenmarkt leidt tot gekte bij de aankoop van de woningen die beschikbaar komen, constateert Knot in een toelichting op het nieuwe Overzicht Financiële Stabiliteit.

Hij pleit voor meer meer koopwoningen en voor meer huurwoningen in de vrije sector. Het is zorgwekkend dat het aanbod koopwoningen in Amsterdam zeer beperkt is, terwijl de vraag zeer groot is, stelt Knot.

Door het ontbreken van middeldure huurhuizen, stappen mensen te snel over van sociale huur naar dure huur of koophuizen en moeten zich hiervoor in de schulden steken, vindt hij.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van