Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Onrust om woningmarktbeleid nieuw kabinet

09 oktober 2017 07:50 Aangepast: 09 oktober 2017 08:44
Beeld © ANP

Huizenbezitters maken zich grote zorgen over het voornemen van de nieuwe coalitie om de Wet Hillen af te schaffen. Mensen die hun woning (bijna) hebben afgelost, moeten door dit plan van VVD, CDA, D66 en CU het eigenwoningforfait betalen.

De compensatie die ze er tot nu toe voor kregen, vervalt geleidelijk. Dat was geregeld via de Wet Hillen, maar als onderdeel van hervormingen op de woningmarkt wordt deze wet afgeschaft. Dat treft een miljoen mensen, vooral ouderen en rijken. Want zij hebben vaak hun hypotheek afgelost.

VVD, CDA, D66 en CU verwachten een miljard te besparen op het afschaffen van de wet, die in 2005 in het leven werd geroepen om aflossen te stimuleren.

Presentator Peter van Zadelhoff legt in dit filmpje uit wat de gevolgen van deze plannen zijn (de tekst gaat verder onder de video):

Wiegel: 'Daar is wat te halen'

"Mensen zijn de klos", zegt VVD-coryfee Hans Wiegel tegen De Telegraaf. Volgens de krant wijst hij erop dat de overheid zich onbetrouwbaar toont, door mensen eerst voordeel te bieden in ruil voor aflossing en vervolgens dat voordeel weer af te pakken. "Nu denkt de overheid: daar is wat te halen."

Bij belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis komen ook bezorgde reacties binnen over het coalitieplan en boze kiezers spuwen intussen hun gal bij VVD, CDA en CU via sociale media en mails, schrijft de krant.

Volgens De Telegraaf staan de fracties van de aanstaande regeringspartijen hierdoor onder grote druk om 'nee' te stemmen tegen dit voorstel als zij het regeringsakkoord mogen keuren. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van