Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Nieuw kabinet verhoogt lage btw-tarief van 6 naar 9 procent

06 oktober 2017 08:08 Aangepast: 04 april 2019 14:12
Beeld © Archieffoto ANP

Het lage btw-tarief van 6 procent gaat omhoog. Het nieuwe kabinet verhoogt het naar 9 procent als onderdeel van grote belastinghervormingen. Een mandje boodschappen of je fiets laten repareren worden daardoor duurder.

De verhoging van het lage btw-tarief (het standaardtarief is 21 procent) is onderdeel van het invoeren van de zogeheten 'sociale vlaktaks', bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van De Telegraaf. De verhoging gaat op z'n vroegst in 2019 in.

Het lage btw-tarief van 6 procent geldt onder meer voor voedingsmiddelen, water, alles wat bij de boer vandaan komt en boeken. Maar ook een bezoekje aan de schoenmaker, de kapper of een zwembad of sauna wordt volgend jaar duurder.

Presentator Peter van Zadelhoff legt in deze video uit hoe de btw in elkaar zit (de tekst gaat verder onder de video):

Verder snijden in hypotheekrenteaftrek

Het invoeren van de sociale vlaktaks heeft gevolgen voor de inkomsten van de staat. De verhoging van het lage btw-tarief is een van de maatregelen die het kabinet treft om dit te compenseren. 

Ook het verder snijden in de hypotheekrenteaftrek is onderdeel van de hervormingen die het kabinet VVD-CDA-D66-ChristenUnie wil doorvoeren. Die zouden in totaal 6 miljard aan lastenverlichting opleveren. Vanwege alle problemen bij de Belastingdienst zal alleen nog wel even duren voordat een grote belastinghervorming kan worden doorgevoerd.

Sociale vlaktaks

Met de invoering van de sociale vlaktaks gaat een langgekoesterde wens van coalitiepartner CDA in vervulling. De eerste drie belastingschijven worden hiervoor samengevoegd, alleen mensen met een hoog inkomen betalen een hoger tarief.

Bekijk hieronder de uitleg van econoom Mathijs Bouman over gevolgen van het invoeren ervan: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van