Economie

Onderzoek: Nederland profiteerde fors van euro

03 oktober 2017 14:24 Aangepast: 03 oktober 2017 14:56
Een containerterminal in de Rotterdamse haven. Beeld © Getty Images

De Nederlandse economie is extra gegroeid dankzij de invoering van de euro. Als Nederland niet had meegedaan aan de euro, had dat in de periode 1997 tot 2014 gemiddeld 5,5 procent aan groei van het BBP per hoofd van de bevolking gescheeld.

Dat schrijven drie economen van de Tilburg University in een onderzoek naar de effecten van de euro. Onder aanvoering van hoogleraar Lex Neijdam vergeleken zij tien eurolanden met veertien landen binnen en buiten Europa die de euro niet invoerden op 1 januari 2002. 

De onderzoekers hebben 1997 als startdatum genomen, omdat landen die de euro zouden invoeren daar toen al hun beleid op aanpasten.

Nederland profiteerde

Ook hebben de onderzoekers onderscheid gemaakt tussen de periode voor en na het uitbreken van de financiële crisis in 2008. De meeste landen, waaronder Nederland, profiteerden de gehele onderzoeksperiode.

Miniatuurvoorbeeld

De mainports Schiphol en de Rotterdamse haven dragen bij aan het open karakter van de Nederlandse economie. (Beeld: Getty Images)

Vooral landen met een open economie, lage overheidsschuld, een flexibele arbeidsmarkt en een sterke concurrentiepositie profiteerden het meest van de euro. En laten dat nu allemaal factoren zijn waar Nederland als exportland hoog mee scoort.

Zuid-Europa harder geraakt door crisis

Maar het vergelijken van de gevolgen van de crisis voor landen met en zonder euro levert een ander beeld op. Niet geheel verrassend pakte de euro voor Zuid-Europese landen slecht uit na de crisis: de zogeheten PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) waren minder hard geraakt door de crisis als zij de euro niet hadden gehad.

"Het verlies van autonoom monetair beleid wordt dus meer gevoeld tijdens een recessie dan tijdens normale economische tijden", schrijven de onderzoekers er zelf over. Landen met grote schulden konden bijvoorbeeld niet de geldpers aanzetten om de inflatie te stimuleren en dus de waarde van de schuld te laten krimpen. 

Duitsland uitzondering

Als Griekenland, Italië en Portugal niet aan de euro hadden meegedaan, was het bbp per hoofd van de bevolking in die landen nu hoger geweest. En waar Frankrijk, Finland en Spanje in eerste instantie profijt hadden van de eenheidsmunt, verdampte dat na de crisis.

Het enige land dat er na de crisis in positief opzicht uitspringt, is Duitsland. Voor de crisis is het effect van de euro maar klein, na de crisis profiteerden onze Oosterburen het meest van de euro. Maar, plaatsen de economen een kanttekening, dat zou vooral te maken kunnen hebben met het feit dat Duitsland al voor de crisis hervormingen doorvoerde.

Het onderzoek is gepubliceerd in een dossier 'Keuzes voor Europa' van ESB (Economisch Statistische Berichten), de Franse bank BNP Paribas betaalde voor het maken ervan.

`