Economie

Fabrikant is 'respectloze' onderhandelingen over medicijnprijzen zat

02 oktober 2017 14:03 Aangepast: 02 oktober 2017 19:29
Beeld © ANP

Medicijnfabrikant Janssen Benelux is de harde onderhandelingen over de prijs van nieuwe medicijnen met de overheid zat. In een kritisch interview dreigt de directeur Sonja Willems om niet meer te onderhandelen over hun prijzen, het gevolg is dat hun medicijnen dan mogelijk niet worden vergoed door verzekeraars.

Willems zegt tegen het Financieele Dagblad dat medicijnfabrikanten in Nederland 'absoluut respectloos' behandelt worden, waardoor ze zich 'opgejaagd wild' voelt. 

"Intern heb ik al vaker gezegd: als dit zo doorgaat, doe ik hier op kantoor in Breda het licht uit", zegt ze tegen de krant. "We registreren onze nieuwe geneesmiddelen en vervolgens zeggen we: dit is de prijs, zie maar wat je ermee doet."

Ze doelt op het overleg tussen de medicijnfabrikanten en het ministerie over de introductie van nieuwe medicijnen. In dat overleg wordt onder meer de prijs bepaald. Zorgverzekeraars vergoeden in principe alleen de goedkoopste variant van geregistreerde medicijnen

'Overlevingskansen slechter'

Volgens medicijnfabrikanten duren die onderhandelingen in Nederland onnodig lang en dat zou ten koste gaan van de genezing van patiënten. De overlevingskansen voor kankerpatiënten zijn volgens Willems slechter dan in bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk.

Zij krijgt bijval van Gerard Schouw, de directeur van de branchevereniging voor farmabedrijven, die zegt dat ook andere buitenlandse bedrijven verbaasd zijn over de harde onderhandelingen over medicijnprijzen in Nederland.

Volgens het voormalig Tweede Kamerlid voor D66 is er 'een open dialoog' nodig tussen de medicijnfabrikanten aan de ene kant en de zorgverzekeraars en het kabinet aan de andere kant.

Schippers: onderhandelen helpt

Met de onderhandelingen die de branche zo hekelt, bedong minister Schippers in de afgelopen twee jaar naar eigen zeggen 155 miljoen euro aan korting op medicijnen. Van 24 medicijnen ging de prijs omlaag na een gesprek tussen ministerie en de producent. 

Het ministerie laat in een reactie weten dat het beleid dat gevoerd wordt, hard nodig is. "De prijzen zijn zo hoog dat zomaar betalen wat de fabrikant vraagt niet is te verantwoorden aan de premiebetaler", aldus een woordvoerder. Wat ook meespeelt is dat fabrikanten niets willen zeggen over de kosten die ze maken, maar wel veel hogere winstmarges hebben dan in andere bedrijfstakken, voegt hij nog toe. 

`