Ga naar de inhoud
Economie

Opleveringsdatum nieuw Zuidas-pand minpunt in strijd om EMA

Kantoorpersoneel op de Zuidas in Amsterdam. Beeld © ANP

De Europese Commissie wil dat de nieuwe locatie voor het felbegeerde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor 1 april 2019 klaar is. Dat is een tegenvaller voor Nederland, het nieuwe Zuidas-pand dat ons land heeft belooft is naar verwachting pas op 1 oktober 2019 volledig gereed.

Nederland is één van de negentien landen die hoopt om het EU-agentschap, dat uit Londen moet verhuizen door brexit, binnen te slepen. Het EMA oordeelt over de toelating van medicijnen op de Europese markt en zal net als de Europese Bankenautoriteit (EBA) het Verenigd Koninkrijk verlaten.

EMA ​wordt als de hoofdprijs gezien. Er werken bijna 900 mensen en per jaar trekt het instituut 36.000 bezoekers: goed voor de lokale economie dus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid levert het EMA in Londen 36.000 hotelovernachtingen per jaar op.

10 miljoen euro

Om het agentschap naar Amsterdam te halen is Nederland van plan 10 miljoen euro uit te trekken voor de uitbreiding van de werkzaamheden na de brexit. Ook belooft Nederland een op maat gemaakt kantoor en investeringen in huisvesting voor de werknemers.

Alleen lijkt de geplande opleveringsdatum voor dat nieuwe Zuidas-pand roet in het eten te gooien. Bij de eerste beoordeling over de aanstaande verhuizing schrijft de Europese Commissie dat 'een oplossing met een tijdelijk gebouw minder wenselijk kan zijn dat een directe verhuizing naar een permanent gebouw'.

Dit zou te veel extra werk opleveren en bovendien aangenaam zijn voor het personeel van EMA, dat in dat geval tweemaal zou moeten verhuizen.

Belastingvoordelen

Toch heeft het Nederlandse bod ook voldoende pluspunten. Zo is de bereikbaarheid van Amsterdam uitstekend en ook geeft de Nederlandse regering belastingvoordelen aan expats.

De EU-lidstaten besluiten op een top in november over de toewijzing. Daar wacht achter gesloten deuren een stemproces van songfestival-achtige proporties.

Lees verder: Britse EU-agentschappen verdeeld met songfestival-achtig systeem