Economie

Amstelveen wil een Airbnb-meldplicht en maximum van dertig nachten

27 september 2017 15:48 Aangepast: 27 september 2017 15:58

Amstelveen wil Airbnb-verhuur inperken. Wethouder Herbert Raat (VVD) pleit voor een meldplicht en een maximum van dertig verhuurnachten per jaar. Dat zouden strengere regels zijn dan die Amsterdam nu hanteert.

Raat wil hiermee een nieuwe richting inslaan om Airbnb te handhaven, vertelt hij. "Airbnb is opzich een aardig idee als je op vakantie gaat. Maar het moet geen businessmodel worden waar je duizenden euro's mee kunt verdienen."  

De afgelopen jaren krijgt Amstelveen steeds meer meldingen van Airbnb-verhuur. Zo'n 300 woningen worden in Amstelveen aangeboden op het huizenplatform, soms ook onder de naam Amsterdam. Dat leidt tot overlast, zoals buren die om half vijf 's ochtends in de tuin staan te blowen, noemt Raat.

Meldplicht

Met dertig nachten als maximum in plaats van zestig hoopt hij dat in te perken. Een plicht voor huiseigenaren om het zelf te melden als ze een huis gaan verhuren moet ervoor zorgen dat het nieuwe maximum ook echt gehandhaafd wordt.

De maatregelen die Raat voorstelt zijn strenger dan de huidige regels in Amsterdam. Daar geldt een maximum van 60 nachten per jaar. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens wil wel naar 30 dagen, vertelde hij het Parool, maar dat lijkt hem juridisch lastig.

20.500 euro boete

De meldplicht komt er wel in Amsterdam, al op 1 oktober. Die geldt dan voor incidentele verhuur, ook via andere platforms dan Airbnb, zoals Wimdu of Booking.com. Huiseigenaren moeten het verhuren in Amsterdam straks via een online formulier vooraf melden bij de gemeente. Wie dat niet doet riskeert een boete van 6.000 euro.

Voor een verhuurder die daarnaast ook andere regels niet naleeft, zoals de maximale verhuur van 60 nachten per jaar, kan de boete oplopen tot 20.500 euro. Woonboten hebben geen meldplicht.

Privacy

Stichting Privacy First heeft zorgen over de invoering van een meldplicht. Het zou voor hackers erg makkelijk worden om te achterhalen wie wanneer en waar op vakantie is en dus zelf niet thuis is.

"Zo'n vakantieregister is voor criminelen heel waardevol en die gegevens kun je straks via één​ chantabele ambtenaar al verkrijgen", zegt Vincent Böhre, directeur van de stichting.

Sluipende doelverschuiving

Böhre vermoedt dat de gegevens uiteindelijk ook gebruikt gaan worden voor andere doeleinden, zoals door de belastingdienst.

Die zorgen over 'sluipende doelverschuiving' heeft hij vaak bij het verzamelen van data, door onder meer de overheid. "De overheid heeft over het algemeen een slechte trackrecord als het gaat om beveiliging van databases."

Amstelveense plannen

Amstelveense wethouder Raat wil de privacy van de inwoners inderdaad extra aandacht geven. "De privacy moet goed gewaarborgd zijn, net zoals bij alle informatie die je als gemeente krijgt." Hoe hij dat precies gaat doen moet nog worden uitgewerkt, zodra de gemeenteraad met zijn voorgestelde richting instemt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van