Ga naar de inhoud
Economie

Alle gedupeerde Snapking-bellers krijgen hun geld terug

Beeld © Youtubekanaal Snapking

Iedereen die naar het betaalnummer van vlogger Snapking heeft gebeld krijgt zijn geld terug. Met het betaalnummer werden duizenden jonge fans voor de gek gehouden: de vlogger riep hen op om te bellen, maar nam slechts vijf keer de telefoon op.

Met zijn betaalnummer harkte Tim van Teunenbroek, zoals Snapking heet, een dikke 13.000 euro binnen. Dat geld ontving hij nooit, omdat de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingreep en de betaling bevroor.

Nadat eerder T-Mobile en KPN zeiden hun gedupeerde Snapking-bellers schadeloos te stellen, meldt de ACM nu dat alle bellers hun geld terugkrijgen - ongeacht bij welke provider je zit. Het gaat vaak maar om een paar euro per beller, maar er zijn ook jonge fans die tientallen euro's moeten betalen, zei de ACM eerder.

6460 telefoontjes

​Snapking riep in één van zijn YouTube-video's zijn fans op hem te bellen. Hij zei dat hij vader was geworden, en wie zou bellen naar een 0909-nummer zou hem aan de lijn krijgen. In dat gesprek zou hij bekendmaken wie de moeder van zijn kind was. In een week tijd werd er 6460 keer gebeld naar het nummer, en nam hij maar vijf keer de telefoon op.

Toen de ACM het zelf testte, stond een ambtenaar 7 minuten in de wacht en vervolgens werd de verbinding verbroken. 

Ontslagen

In oktober 2016 ontsloeg RTL Nederland de vlogger wegens zijn racistische en vrouwonvriendelijke gedrag. Hij schold een Chinees meisje uit omdat hij vond dat hij te lang op zijn loempia moest wachten. Het tafereel werd vervolgens op YouTube geplaatst. Snapking had een contract met RTL MCN, een netwerk dat samenwerkt met YouTubers.

Snapking heeft in RTL Late Night na de actie van ACM zijn 'grote excuses' aangeboden voor het misleiden van fans. Hij zei dat het niet zijn intentie was om met het betaalnummer geld te verdienen.

Bekijk hieronder het fragment over Snapking in RTL Boulevard: