Economie

Problemen subprime hypotheken slaan over

09 augustus 2007 09:52 Aangepast: 03 oktober 2007 17:39

De hypotheekcrisis grijpt steeds verder om zich heen. De ECB ziet zich zelfs genoodzaakt om 85 miljard euro in de markt te pompen voor de nodige liquiditeit. Winst NIBC vrijwel weggevaagd door problemen met hypotheken VS

Winst NIBC vrijwel weggevaagd door problemen met hypotheken VSProblemen in subprime-markt overgeslagen naar EuropaMoody's en S&P verlagen rating NIBC na hypotheekverliezenPijn voor NIBC relatief veel groter dan voor ING en Aegon

Lees ook:

ECB pompt 95 miljard euro in geldmarkt

Afboeking

De Nederlandse zakenbank NIBC heeft het afgelopen half jaar 137 miljoen euro afgeboekt op de beleggingsportefeuille in de VS. NIBC kwam vandaag vervroegd met halfjaarcijfers vanwege deze problemen.

IJskast

Vanwege de problemen op de Amerikaanse hypothekenmarkt zijn eerder al de plannen voor de beursgang in de ijskast gezet.

Minieme winst

Door de afboeking in de VS bleef er een nettowinst over van 3 miljoen euro. Vorig jaar boekte de bank in de eerste zes maanden nog een winst van 189 miljoen euro. De overige bedrijfsactiviteiten lieten volgens NIBC een ''gezonde groei'' zien.

Verdere verliezen

NIBC verwacht verdere boekverliezen op de Amerikaanse portefeuille met beleggingen in risicovolle hypotheken, de zogenoemde 'subprime markt'. De waarde van de beleggingen is nu nog 391 miljoen euro. Volgens een woordvoerster heeft 73% van de portefeuille een AAA-rating, 21% AA en 6% lager.

Opvallend

Opvallend is dat eerder grote partijen als ING, Fortis en Aegon aangaven relatief weinig last te hebben van de crisis op de Amerikaanse kredietmarkt, waarbij miljoenen minder draagkrachtige Amerikanen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Ratings te hoog

Eerder onstond onrust omdat kredietbeoordelaars als Moody's de ratings van obligaties te hoog hadden ingeschat en daarmee dus de risico's te laag. Dit zou kunnen betekenen dat leningen met een AAA of AA-rating uiteindelijk minder veilig zullen blijken.

BNP Paribas

Vandaag werd ook bekend dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt zijn overgeslagen naar de Franse bank BNP Paribas. De bank ziet zich genoodzaakt de waarde van drie beleggingsfondsen niet vast te stellen. Door de marktomstandigheden zou dit niet mogelijk zijn.

Duitse bank

De drie fondsen hebben belegd in de Amerikaanse hypotheekmarkt voor mensen met een lage kredietwaardigheid, de zogenaamde 'subprime market'. Vorige week sloeg ook de Duitse IKB bank om dezelfde redenen alarm.

'Geen zorgen'

Toezichthouder De Nederlandsche Bank maakt zich voorlopig nog geen zorgen over de gevolgen van de Amerikaanse hypotheekcrisis. Nederlandse banken hebben in de VS weinig hypotheken verstrekt, aldus DNB. En verzekeraars en pensioenfondsen hebben volgens de de Bank belegd in kwalitatief goede hypotheekportefeuilles.

Krediet krach

Gevreesd werd in de markt dat de problemen als gevolg van slechte hypotheken ertoe kunnen leiden dat bedrijven minder gemakkelijk krediet kunnen krijgen. Een dergelijke krediet krach, of 'credit crunch', zou ook een probleem kunnen worden voor bedrijven of hedge funds die overnames willen financieren. De stap van de ECB om de markt voor 95 miljard euro aan liquiditeiten te voorzien moet tegen deze achtergrond worden bezien. Analisten zien de ingreep van de ECB als een poging de financiële markten tot rust te brengen. Het bedrag van 95 miljard is het bedrag dat de ECB wekelijks beschikbaar stelt.

11 september

Het is voor het eerst sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten dat de ECB een dergelijke stap neemt. Toen bracht de ECB een dag na de aanslagen 69,3 miljard euro extra geld in omloop.

Lees ook:

ECB pompt 95 miljard euro in geldmarktRisico op hypotheken VS groter dan gedacht'Risico subprime hypotheken voor ING is beperkt'Aegon heeft geen last van problemen op subprime-markt'Ergste komt nog op huizenmarkt VS'Grote Amerikaanse hypotheekverstrekker omgevallen Topbelegger Cramer op tv woest op Bernanke'Risico subprime hypotheken voor ING is beperkt'

Bekijk ook:

Dossier Hypotheekcrisis

RTLZ.nl
`