Economie

''Als de dollar valt''

03 september 2007 14:00 Aangepast: 05 september 2007 16:24

Voorafgaand aan het verschijnen van zijn boek ''Als de dollar valt'' discussieert auteur Willem Middelkoop met mede-RTL Z-beurs commentator Mathijs Bouman over de kredietcrisis.

Kredietluchtbel

Volgens Willem Middelkoop is de welvaart van de laatste 20 jaar niet gecreërd, maar geleend. Hierdoor is een enorme schuldenberg ontstaan. We beleven nu de eerste fase van het leeglopen van de kredietluchtbel, aldus Willem Middelkoop.

Langdurig proces

Middelkoop stelt dat de kans groot is dat we in een serieuze recessie terecht komen. De VS hebben tien jaar geprobeerd om een recessie voor zich uit te schuiven. Hij verwacht geen systeemcrisis binnen 1 à 2 jaar, het zal volgens hem een langdurig proces worden dat 5 à 10 jaar kan duren.

Genieten

Mathijs Bouman is minder pessimistisch. Hij denkt wel dat hij en Middelkoop als beurscommentatoren er nog van zullen kunnen genieten. Hij merkt op dat er nog geen sprake is van een overslaan naar de reële economie.

Waarde

Middelkoop en Bouman denken verschillend over de grote bedragen die worden geleend. In tegenstelling tot Willem Middelkoop denkt Bouman dat het niet erg is wanneer er veel wordt geleend, het gaat erom of er economische waarde tegenover staat.

Krediet

Bedrijven kunnen nu moeilijker lenen, maar, stelt Bouman, dat is tegen de condities die tot voor kort golden. Via hogere tarieven kunnen zij veelal nog wél kredieten opnemen.

Pijn

Bouman vindt dat bedrijven die teveel risico hebben genomen nu ook pijn zullen moeten leiden. Middelkoop stelt echter dat grote bedrijven op Wall Street te groot zijn om failliet te laten gaan. Bouman beaamt dit. Volgens hem hadden de centrale banken het nooit zover moeten laten komen. Middelkoop voegt hieraan tot dat de centrale banken op een gegeven moment nooit alle verliezen kunnen opvangen.

Bekijk hier:

Bekijk ook:

Dossier Hypotheekcrisis

RTLZ.nl
`