Economie

Groei in de bouw: meer bouwvakkers terug in vaste dienst

26 januari 2017 06:08 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een timmerman aan het werk in een huis dat gerenoveerd wordt in Werkhoven (archieffoto). Beeld © ANP

Het gaat zo goed met de woningbouw, dat bouwbedrijven naarstig op zoek zijn naar nieuw personeel. Waar tijdens de crisis de keuze vaak viel op zzp'ers, ziet het EIB dat bouwbedrijven de komende tijd weer bereid zijn mensen in vaste dienst te nemen.

De bouwsector kan terugkijken op een jaar vol groei. Vooral dankzij de nieuwbouw van woningen groeide de totale productie met 7 procent, wat neerkomt op een toename van 4 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Daarmee was de bouw voor het tweede jaar op rij ook de snelst groeiende sector binnen de Nederlandse economie. De groei van woningbouwinvesteringen was spectaculair. In twee jaar tijd zijn de investeringen in de woningbouw met 50 procent gestegen.

Meer verbouwingen

Naast nieuwbouw (plus 12 procent) kon ook de herstel- en verbouwproductie profiteren van de dynamische woningmarkt. Doordat veel mensen het afgelopen jaar verhuisden en veel leegstaande kantoren werden getransformeerd tot woningen nam die productie toe met 25 procent. Daarbij investeerden ook woningbouwcorporatie meer in bijvoorbeeld duurzame oplossingen.

Gevolg is dat de werkgelegenheid sterk aantrekt. In 2016 steeg de werkgelegenheid met 10.000 fte. Opvallend daarbij is dat voor het eerst sinds de crisis weer sprake is van lichte groei bij de werkgelegenheid van werknemers. De afgelopen jaren moest de bouw het vooral hebben van zzp'ers.

Hopen op vast contract

Timmerman en glaszetter Bastian Boonman verloor tijdens de crisis net als veel collega's zijn baan maar kon 4 jaar lang als flexwerker van klus naar klus. "Als flexwerker kon ik blijven doorwerken, maar de verdiensten liggen een stuk lager dan bij een vast dienstverband", vertelt hij aan RTL Z. "Je ATV-dagen worden niet uitbetaald en je bouwt geen pensioen op. Dat scheelt een hoop geld."

Hij wilde desondanks geen ZZP'er worden. "Dan moet je zelf boekhouden, je verzekeren, de ziektewet en je pensioen regelen. Dat wilde ik niet."

Sinds afgelopen zomer is Boonman weer fulltime aan de slag bij een aannemer in het Noord-Brabantse Drunen. "Ik heb nu een jaarcontract en hoop heel erg dat ik in vaste dienst kan. Ik heb nu een tweede kind en een eigen huis. Een vast contract geeft rust, maar toch weet je nooit wat er gaat gebeuren: of de bouw over twee jaar niet weer instort."

Verwacht wordt dat de groei in de bouwsector de komende jaren doorzet. In 2017 en 2018 zal de werkgelegenheid volgens het EIB met 34.000 fte toenemen, waarbij de verdeling over werknemers en zelfstandigen terug in evenwicht komt. Opnieuw is woningbouw daarbij de grote aanjager, maar ook de utiliteitsbouw en de grond-, water- en wegenbouw trekt vanaf 2018 aan.

Terug op oude niveau 

In de periode 2019 tot 2022 zal de werkgelegenheid dan met nog eens 23.000 fte toenemen. Tegen die tijd kan de bouwsector een solide groei realiseren van gemiddeld 2 procent per jaar. Het productieniveau komt dan weer boven het niveau te liggen van voor de crisis.

Directeur Taco van Hoek van het EIB verwacht bedrijven weer meer werknemers in loondienst zullen nemen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van