Ga naar de inhoud
Economie

Met je 55ste met pensioen en toch lekker leven? Dat doe je zo

Beeld © Gerhard Hormann

Heerlijk toch? Op je 55ste met vroegpensioen en dan de rest van je leven niets meer moeten. Nu de pensioengerechtigde leeftijd wordt opgerekt naar 67 jaar, zit dat er niet meer in. Tenzij je creatief bent, zoals Gerhard Hormann.

"Ik zit net in de tuin een boek te lezen", zegt de 54-jarige Hormann als we hem bellen. De journalist, planoloog en schrijver wil op 1 mei, precies op de dag dat hij 55 wordt, stoppen met werken. 

Vanaf die datum keert hij zichzelf een basisinkomen uit van 1000 euro per maand uit waar hij de afgelopen jaren voor gespaard heeft. Met die 60.000 euro, aangevuld met het loon van zijn vrouw die twee dagen in de week werkt en ook zo'n 1000 euro per maand verdient, hoopt hij het zo de komende vijf jaar uit te zingen.

Nog vijf jaar te overbruggen
Dan kan hij nog niet officieel met pensioen. Maar de vijf jaar tussen zijn 60ste en 65ste denkt hij 'betrekkelijk makkelijk' te kunnen overbruggen door 'spelenderwijs 12.000 euro per jaar te verdienen'. Mocht dat niet lukken, dan zijn er nog andere spaarpotjes met geld die hij kan aanspreken. Hij heeft bijvoorbeeld de ontslagpremie die hij bij een eerdere baan kreeg, weggezet op een spaarrekening.

Om te kunnen leven van wat in essentie de armoedegrens voor een gezin met twee kinderen is (door het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2014 voor het laatst officieel gesteld op 1990 euro per maand) moet Hormann een hoop laten. Daar staat dan wel tegenover dat hij in principe altijd vakantie heeft: "Als je overmorgen weer belt, zit ik ook in de tuin te lezen."

Thumbnail

Of dat saai wordt? Nee hoor. "Werk is in principe het verkopen van je vrije tijd in ruil voor geld. Als je je dat eenmaal beseft en moet kiezen tussen werk en vakantie, dan heb ik liever vakantie dan een nieuwe baan."

Niet sober maar simpel
Wat sommigen misschien sober leven noemen, noemt Hormann liever simpel leven. Om vroeg te stoppen met werken, betaalde hij eerst de hypotheek op zijn huis helemaal af. Dat gebeurde in 2012. Goed getimed, want toen raakte hij zijn baan als journalist kwijt. Op zich niet erg, want na dertig jaar had hij dat vak wel gezien. De ontslagvergoeding die hij mee kreeg, zou hij ook weer gebruiken om de vijf jaar tot zijn pensioen te overbruggen.   

Om minder uit te geven, ging Hormann ook rijden in een oude Suzuki Alto, 'meer een overdekte fiets'. Verder staat de verwarming standaard op 17 graden, is zijn laatste korte broek een jaar geleden aangeschaft, en trekt hij die aan als het goed weer is tijdens die ene week per jaar dat hij bijvoorbeeld op vakantie gaat naar de Eiffel.

Ook kaartjes van 80 euro voor een concert van Bruce Springsteen schaft hij niet aan. "Dan ga ik wel voor wat minder geld naar een andere band." Verder staat uit eten ook nog maar heel zelden op het programma en gaat Hormann nooit meer op wintersport.

Dat lukt vast niet iedereen?
Klinkt best aardig. Maar zo leven lijkt vooral weggelegd voor de wat ouderen onder ons. Volgens Hormann is dat niet zo. Ook op jongere leeftijd kan je volgens hem prima minder gaan werken. Maar dan zal je wel die dure smartphone en die trip naar Bali moeten vergeten. "Dat hele Westerse consumptiecomplex moet je loslaten."

Voor wie hetzelfde wil doen als hij, heeft Hormann een tip: "Zet een passer op de kaart en trek een cirkel met een straal van 90 kilometer rond je werkplek." Ga niet ver van je werk wonen en koop een huis dat op een goedkopere plek staat. Dat is volgens hem een goed begin om het vol te houden. Tip twee: "Probeer eens een maand alleen geld uit te geven aan de broodnodige boodschappen en benzine." Zo leer je al snel of het iets voor je is en hoeveel je overhoudt. 

Overigens zal het niet zo zijn dat bij huize Hormann helemaal geen geld meer binnenkomt. Hormann schreef verschillende boeken. Zijn laatste, Het Plakbandpensioen, waarin hij zijn plannen voor vroeger stoppen met werken wat verder uit de doeken doet, is sinds het in februari dit jaar uitkwam alweer toe aan de derde druk.

 

 

Als er nog eens 5000 euro aan royalties binnenkomt, is dat mooi meegenomen, vindt Hormann, die ook columns blijft schrijven en dat ziet als een hobby. Tijd heeft hij in elk geval genoeg.

"Het is een kwestie van keuzes maken. Mijn stelling is: je bent nooit te jong om met pensioen te gaan."

Hormann was ook al eens te gast bij RTL Z Money Talks, waar hij meer vertelde over hoe hij snel zijn hypotheek af loste (vanaf 2.20 minuten).

 

Dit is een artikel van