Economie

Deze vingerafdrukscanner zit in het glas verwerkt

01 december 2015 10:21 Aangepast: 01 december 2015 18:07

De Amerikaanse startup Sonavation werkt aan een technologie waarmee een vingerafdrukscanner in het glas van een smartphone kan worden geïntegreerd. Met die technologie hoopt het bedrijf heel veel apparaten van een vingerafdrukscanner te voorzien.

De vingerafdrukscanner is normaal gesproken in de homeknop van een smartphone te vinden. Bij sommige toestellen zit 'ie achterop, zoals bij de laatste Nexus-smartphones en de LG G4. Maar zou het niet veel fijner zijn om een vingerafdrukscanner in het scherm te hebben? Sonavation denkt van wel en ontwikkelt een speciale sensor die onder glas kan worden gebruikt.

Normale vingerafdrukscanners werken met elektriciteit. Zodra je scanner aanraakt, worden de verschillen in geleidbaarheid van de iets verhoogde en iets verlaagde delen van de vingertop gemeten. Bij de scanner van Sonavation worden echo's ingezet om de hoogteverschillen in de vingertop te meten. Omdat er van echo's gebruik wordt gemaakt, hoeft de vinger niet direct op de scanner te worden geplaatst. Echo's verplaatsen zich door objecten heen.

Sonavation komt met twee vingerafdrukscanners. Eén voor gebruik in smartphones die ook werkt onder wat dikker krasbestendig glas, en eentje voor in internet-of-things-apparaten, zoals slimme bewakingscamera's en deursloten. De verwachting is dat de technologie spoedig in een smartphone te vinden is, want Sonavation werkt met "een bekend smartphonemerk" samen om hun technologie te integreren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore