Economie

'Misstanden in distributiecentra Albert Heijn en Jumbo'

24 november 2015 18:15 Aangepast: 24 november 2015 18:25
Beeld © ANP

Werknemers in de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo worden structureel onder druk gezet en geïntimideerd, meldt EenVandaag. Het tv-programma voerde afgelopen maanden gesprekken met anonieme medewerkers en kwam daarbij de misstanden op het spoor.

In de centra zouden de arboregels en veiligheidsvoorschriften worden overtreden en zieke werknemers zouden worden opgejaagd zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

Volgens EenVandaag leidt de hoge werkdruk tot stress en conflicten op de werkvloer en zouden er geregeld ongelukken plaatsvinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanrijdingen met heftrucks.

'Veiligheid topprioriteit'
Albert Heijn en Jumbo laten weten dat er inderdaad weleens iets mis gaat, maar dat ze zich niet herkennen in het geschetste beeld. 'Veiligheid is een topprioriteit voor ons', staat te lezen in de reactie van Jumbo: 'Wij nemen individuele klachten serieus en vinden het oprecht vervelend als sommige collega’s zich niet prettig of zelfs onveilig voelen.'

Het bedrijf noemt voorbeelden waarmee het werkt aan die veiligheid, zoals het ophangen van spiegels om het zicht te verbeteren en het plaatsen van weegschalen, zodat containers niet te zwaar beladen worden. 'Deze concrete zaken komen voort uit de gesprekken met de collega’s op de werkvloer. Jammer genoeg gaat er wel eens iets mis. Dat is heel vervelend, maar dat kan helaas gebeuren in een bedrijf waar 60.000 mensen werken.'

Registratie
Albert Heijn weerlegt de bevindingen van EenVandaag met eigen onderzoek. Uit cijfers van de Arbo Unie zou blijken dat 92 procent van de AH-medewerkers hun werk goed aankunnen, en dat het ziekteverzuim bij het bedrijf 'normaal' is. Ook wordt elk incident er geregistreerd, en komen ernstige ongevallen zelden voor. 'De totaalcijfers tonen aan dat we het beter doen dan de branche (5 ongevallen per 100 arbeidsplaatsen op jaarbasis bij ons versus 8 per 100 arbeidsplaatsen op jaarbasis in de branche vervoer en opslag)', staat te lezen in de reactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore