Economie

BNP Paribas koopt restant van Fortis

05 oktober 2008 20:58 Aangepast: 06 oktober 2008 01:56

De Franse grootbank BNP Paribas koopt de meerderheid van Fortis Bank België en Fortis Bank Luxemburg, plus Fortis verzekeringen België en Vermogensbeheer. Het Fortis-concern is ter ziele.

Ping An schrijft belang in Fortis bijna geheel afG4 Europa pakken bankencrisis samen aan

Eind Fortis

Het Franse BNP Paribas koopt 75% in Fortis Bank België en 67% in Fortis Bank Luxemburg. De Belgische federale overheid en de Luxemburgse overheid verwerven een minderheidsbelang van respectievelijk 25% en 33% houden.

Ook Verzekeringen

BNP Paribas koopt ook de activiteiten van Fortis verzekeringen in België plus Fortis Vermogensbeheer. Ook de bankactiviteiten van Fortis in Turkije (het voormalige Dis Bank) en Polen komen in handen van BNP Paribas.

Geruchtenstroom

De geruchtenstroom rond de overgebleven delen van Fortis zwol de laatste dagen aan. Dit is nadat bleek dat de regering van België dit weekeinde overlegt over de redding van het Fortis-concern. Veel Belgische klanten zijn het vertrouwen in Fortis België kwijt. België moet Fortis redden: boos op uitspraken Bos

BNP Paribas

BNP Paribas leek vorig weekeinde nog in de race om Fortis te kopen. Daarvoor zou het 1,60 of 2 euro per aandeel voor hebben willen betalen. Toen vingen de Fransen nog bot. Ondertussen zijn de Nederlandse activiteiten van Fortis, plus het nog veel grotere ABN Amro, door de Nederlandse overheid gekocht.

ABN Amro wint tóch na nationalisatie Fortis Nederland

Aandeelhouders

Het doek is gevallen voor het Fortis-concern. Na deze verkoop hebben aandeelhouders nog slechts een belang in een holding met een zak geld. De internationale verzekeringsactiviteiten van Fortis zouden buiten de transactie blijven. Onduidelijk is nog wat de waarde van het concern en daarmee van de aandelen is.

Probleemkredieten

De waarde van het aandeel Fortis wordt mede bepaald door de probleemkredieten die er zijn. Deze worden in een apart vehikel geplaatst, waarin Fortis 66% krijgt. Het zou gaan om kredieten ter hoogte van 10,4 miljard euro. De overheid krijgt 24% van het vehikel in handen en BNP Paribas 10%.

Einde van Fortis

Fortis was destijds de eerste grensoverschrijdende bankverzekeraar in Europa. Jarenlang leek de samenwerking van twee nationaliteiten geen problemen op te leveren. Na de overname van Generale Bank, eind jaren negentig, vóór de neus van ABN Amro maakte echter dat het Belgische deel belangrijker werd. De Belgen gingen domineren. Na de overname, vorig jaar, van ABN Amro Nederland, kwam het zwaartepunt weer in Nederland te liggen. Toch bleef het Belgische smaldeel boven liggen.

België grootste aandeelhouder in BNP

BNP Paribas wil de overeenkomst financieren met aandelen. De Belgische staat houdt nu nog 49% van Fortis Bank België, voortkomend uit de deal van vorige week zondag. De Belgische overheid zou een belang van 10% in BNP Paribas verwerven, de Luxemburgse overheid 1,4%. België wordt met de deal verrewege de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Nu is dat nog de Franse verzekeraar AXA, met een kleine 6%.

Twee stappen

Volgens de Tijd zal de verkoop in twee stappen geschieden. Eerst zou de overheid de 51% in Fortis Bank België kopen die het nog niet in bezit heeft. Dat zou dus betekenen dat de bank in zijn geheel wordt genationaliseerd. In fase twee zou de Belgische overheid 75% in Fortis Bank België aan BNP Paribas verkopen.

Andere weg

België kiest dus voor een heel andere weg dan Nederland, dat de activiteiten van Fortis in Nederland plus ABN Amro Nederland staatsbezit heeft gemaakt. Integratie moet tot een sterke Nederlandse bank, met een verzekeringspoot leiden. Na een aantal jaren zou ABN Amro / Fortis Nederland dan naar de beurs gebracht kunnen worden.

RTLZ.nl
`