Economie

Heftige uitslagen Dow, achtste dag op rij lager

10 oktober 2008 15:44 Aangepast: 11 oktober 2008 12:55

De koersen gaan hevig heen en weer. De Dow onderging in een achtbaanrit de grootste uitslagen ooit.

Belangrijke bijeenkomst: crisis legt druk op leiders

Zware dag

Wall Street kon vrijdag geen richting vinden. De Amerikaanse effectenbeurzen gingen van diepe minnen naar grote plussen en weer terug door nervositeit onder beleggers. De Dow-Jones index daalde uiteindelijk 128 punten (1,5%) tot 8.451,9 punten, technologie-index Nasdaq won juist ruim 4 punten tot 1.649,51 punten. De brede S&P 500 daalde echter 10,6 punten, of 1,2% tot 899,32 punten.

Rally

De Dow herstelde twee keer van een daling van 500 punten of meer. Eerst na de opening en later in het begin van de middag. In de middag reikte de Dow na een rally tot 8900 punten, maar in de laatste minuten werd de winst weer teniet gedaan. De Dow opende bijna 9% lager en noteerde daarmee kort onder de 8000 punten, de laagste stand in vijf jaar tijd.

1933

De S&P 500 kende zijn slechtste week sinds 1933. Dit als gevolg van vrees dat de financiële crisis de wereldwijde economie in een recessie zal storten. Morgan Stanley, CBS en Exxon Mobil eindigden meer dan 8% lager.

Paniek en hoop

Beleggers raakten aan de ene kant in paniek door de bevroren kredietmarkten, wat een recessie zou kunnen bespoedigen. Aan de andere kant hopen beleggers dat de G7-top in Washington de financiële crisis het hoofd zal bieden met gecoördineerde acties.

Financials

Handelaren kochten onder meer aandelen van financiële instellingen. De zakenbank JPMorgan Chase noteerde 13,5% hoger. Ook Citigroup stond in de plus, 9,1%. Ook industrieel conglomeraat General Electric was populair. De koers ging 13,1% omhoog.

GM

General Motors ging 2,7% omhoog, nadat het had laten weten geen faillissement te hoeven aanvragen in de moeilijke automarkt. De autosector wordt gezien als het mogelijk volgende slachtoffer na de financiële sector.

AIG

Verzekeraar AIG moest het ontgelden en ging 2,5% omlaag. Beleggers zijn bang dat er opnieuw liquiditeitsproblemen zijn voor de verzekeraar, nadat bekend werd dat het bedrijf 9 miljard euro van de staat had geleend.

Alcoa

Staalconcern Alcoa was vrijdag in de Verenigde Staten net als zijn evenknie ArcelorMittal in Europa een van de zwaarste verliezers op de beurs. De vraag naar staal neemt sterk af bij een economische recessie. Het concern verloor 9,7% van zijn beurswaarde.

Olie

Handelaren trokken zich massaal terug uit olie. Op de Amerikaanse termijnmarkten werd een vat ruwe Amerikaanse olie voor ruim 80 dollar verhandeld, 6,8 procent onder de prijs van donderdag. Energieconcern ExxonMobil daalde 8,3 procent, terwijl het aandeel van branchegenoot Chevron 9,6 procent naar beneden dook. ConocoPhillips ging 10,4 procent omlaag.

euro

De euro noteerde 1,3390 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag was de Europese munt nog 1,3460 dollar waard.

Zware dag

De Dow Jones stond kort na opening op een verlies van 6%. Al snel liepen de verliezen terug. Na ruim een half uur handelen schommelde de Dow rond het slot van gisteren. De AEX maakt al de hele dag moeilijke tijden door. Na de opening van de Amerikaanse beurzen stond de AEX 8% lager op 255 punten, om in navolging van de Dow snel te herstellen.

Nasdaq

Ook op de Nasdaq, waar veel technologiebedrijven staan genoteerd, ging aanvankelijk flink onderuit.

Herhaling

Donderdag zakten de koersen in de VS ook al zwaar in de min.

Wall Street voor zevende dag achteruit

Amsterdam

In Europa is het sentiment zwaar negatief. Op het Damrak staan er dieprode koersen op het bord.

AEX sluit 8,5% in de min

Azië

In Azië werden vanochtend zware verliezen geleden. De Japanse Nikkei kelderde bijna 10%. De Japanse hoofdindex, de Nikkei, noteerde de grootste daling op een dag sinds 1987.

Bloedbad op Aziatische beurzen

RTLZ.nl
`