Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

KLM schrapt een steward(ess) op langeafstandsvluchten

18 september 2016 23:18 Aangepast: 30 juli 2017 09:00
De maatregelen moeten ongeveer 40 miljoen euro besparen op loonkosten Beeld © Archieffoto ANP

KLM gaat op intercontinentale vluchten een steward of stewardess minder inzetten. Dat bevestigt de maatschappij vandaag na berichtgeving van RTL Z. De maatregel moet voor een fikse bezuiniging zorgen.

KLM maakte vanmorgen bekend dat voor aanvang van het winterseizoen, dat eind oktober ingaat, op intercontinentale vluchten een steward of stewardess minder mee zal vliegen. Dat gaat niet ten koste van vaste banen, want KLM huurt extra mensen in tijdens het winterseizoen.

Deze werknemers zonder vast contract, die in de zogenoemde flexibele schil zitten, moeten er nu uit. Door met minder mensen te vliegen hoopt het bedrijf de productiviteit met 4 procent op de voeren. De kostenbesparing kost zo'n 250 flexibele krachten hun baan.

Purser mag geen steward spelen

Uit eerdere plannen van KLM bleek dat het bedrijf eigenlijk de purser mee wilde laten draaien in de cabine, om zo de productiviteit op te schroeven. Maar daarvoor was instemming van de bonden nodig, en die wilden volgens KLM daarover niet praten door de vastgelopen onderhandelingen over de pensioenen.

De maatschappij laat wel weten alsnog met de bonden om tafel te willen om tot andere maatregelen te komen die hetzelfde resultaat opleveren. Maar vakbond FNV is dat in ieder geval niet van plan. Voordat er gepraat kan worden over een nieuwe cao, moet er eerst overeenstemming zijn over contractverlenging voor tijdelijke krachten en het 'pensioenvraagstuk' wat de bond betreft.

40 procent van de vluchten

KLM-personeel en passagiers zullen op ongeveer 40 procent van de lange-afstandsvluchten iets merken van de nieuwe maatregel. Deze wordt namelijk van kracht op vluchten van vliegtuigen met 300 zitplaatsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van