Ga naar de inhoud
Economie

Gemeenten: luchtverontreiniging een taak van het nieuwe kabinet

De Stadhouderskade is de ongezondste plek van Amsterdam. Beeld © ANP

Het lukt Nederland maar niet om de lucht schoner te krijgen en de Europese richtlijnen voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. Gemeenten zeggen dat zij genoeg gedaan hebben en wijzen nu naar het nieuwe kabinet.

"Wij hebben zelf al veel gedaan", zegt Abdeluheb Choho (D66), wethouder in Amsterdam, tegen RTL Nieuws. Zo wordt de milieuzone in de stad steeds verder uitgebreid, stimuleert de gemeente elektrisch rijden en moet het openbaar vervoer vanaf 2025 uitstootvrij zijn.

Ook Rotterdam heeft al diverse maatregelen ingevoerd om de lucht schoner te krijgen, vertelt Pex Langenberg (D66), die wethouder duurzaamheid in Rotterdam is. Hij vindt, net als zijn collega in Amsterdam, dat de steden wel genoeg hebben gedaan en dat de centrale overheid nu aan zet is. 

Tekst gaat door onder de video

Anne Knol van Milieudefensie is het met de wethouders eens. "Gemeentes hebben maar invloed op een kwart van de luchtvervuiling in hun stad. De rest vanuit buiten de steden naar binnen, door bijvoorbeeld verkeer of landbouw."

Meer op rtlz.nl: Staat gaat in beroep tegen de uitspraak over aanpak van luchtvervuiling

Als de rijksoverheid blijft investeren in heel veel snelwegen en goedkoop rijden stimuleert, dat zijn ze echt aan zet, zegt ze.  Wethouder Langenberg denkt dat het verlagen van de maximumsnelheid zal helpen, net als de uitstoot van houtkachels.   

Het nieuwe kabinet moet soelaas bieden. Bronnen rondom de formatieonderhandelingen zeggen dat de partijen het milieu hoog op de agenda hebben staan. Er zou gesproken worden over een minister van klimaat en een versnelde overgang van fossiele brandstoffen naar milieuvriendelijke alternatieven.