Economie

Obama ziet werkloosheid VS boven de 10%

03 januari 2009 17:53 Aangepast: 03 januari 2009 20:17

De aanstaande president van Amerika, Barack Obama, is de bevolking flink de stuipen op het lijf aan het jagen. "Het gaat slecht met de economie, de werkloosheid stijgt misschien tot boven de 10%."

Somber beeld

Obama schetst zaterdag een zeer somber beeld van de economie. "De economische crisis is al groot en wordt steeds groter. We moeten snel actie ondernemen anders gaat het werkloosheidspercentage naar de dubbele cijfers." "Het zijn onze eigen problemen, die we met z'n allen moeten oplossen."

Economisch herstelplan

Obama heeft, na 10 dagen vakantie op Hawaii een gedetailleerde schets gegeven van zijn economische herstelplan. In zijn wekelijkse radio- en videospeech beschijft Obama vijf doelen, naast het traditioneel typisch Amerikaanse plan van belastingverlaging.

Top 5

Obama wil de productie van duurzame energie verdubbelen en publieke gebouwen energiezuiniger maken. Ook wil de nieuwe president wegen, bruggen en scholen die in slechte staat zijn, herbouwen.

Verder wil Obama de zorg automatiseren. Daarnaast moeten klaslokalen, laboratoria en bibliotheken gemoderniseerd worden. Ten slotte moet de belasting voor Amerikaanse werknemers omlaag.

Miljarden

Met het plan, dat Obama het Amerikaanse Herstel- en Herinvesteringsplan noemt, wil de aanstaande president drie miljoen nieuwe banen creëren. Op 20 januari, de dag van zijn inauguratie, ligt als het goed is een compleet plan op het bureau. Het gaat hierbij om 800 miljard tot misschien wel 1000 miljard dollar.

Tip 1! Zie hier: de video van Obama en de complete tekst van vandaag

Tip 2! Lees alles over de redding van de Amerikaanse economie in:

The Obama-Biden Plan

Tip 3! Werken in het team van Obama? Solliciteer hier rechtstreeks.

Tip 4! Lees alles over de Amerikaanse economie in ons uitgebreide dossier: Amerika in recessie

Erik Rezelman, rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`