Grote Amerikaanse krantenuitgevers zijn er helemaal klaar mee: investeren in journalistiek om vervolgens Google en Facebook ervandoor te zien gaan met een groot deel van de digitale advertentiegelden.
Een verbond van uitgevers, News Media Alliance, roept het Amerikaanse Congres op om mededingingswetgeving aan te passen. De wet voorkomt dat bedrijven collectief afspraken kunnen maken over hoe ze hun artikelen aanbieden aan Google en Facebook.
Onder meer de uitgeverijen van de gerenommeerde kranten The New York Times, The Wall Street Journal en The LA Times hebben zich aangesloten bij het initiatief.
Oppermachtig op advertentiemarkt
Volgens het verbond is het gerechtvaardigd om samen te werken, aangezien Google en Facebook in feite een duopolie vormen. Onlangs bleek dat de twee techreuzen samen 20 procent van alle advertentiebudgetten wereldwijd opslokken.
Ter vergelijking: de advertentie-inkomsten van Amerikaanse kranten daalde volgens marktonderzoeker Pew Research Center in tien jaar tijd van 50 miljard naar 18 miljard.
'Dominantie Facebook en Google gevaarlijker dan Trump'
Het verbond, waar zo'n 2000 Amerikaanse uitgevers bij zijn aangesloten, wil als een organisatie mogen onderhandelen met Google en Facebook over onder meer betere bescherming van hun intellectuele eigendom en een eerlijker deel van de omzet en gebruiksdata, schrijft David Chavern.
De directeur van de organisatie noemt in een opinieartikel in The Wall Street Journal de dominantie van de twee bedrijven gevaarlijker voor de vrije pers dan wat president Trump aan verbale aanvallen uitvoert op Twitter.
'Niet investeren, wel profiteren'
"Facebook en Google hebben geen verslaggevers in dienst, zij graven niet in overheidsarchieven om corruptie te ontmaskeren, ze sturen geen correspondenten naar oorlogsgebieden of maken een verslag van de wedstrijd van gisteravond", betoogt Chavern.
Maar de twee bedrijven maken volgens hem wel gretig gebruik van het werk van journalisten. Werk dat in tijden van nepnieuws belangrijker is dan ooit, aldus het verbond.
In een reactie aan de LA Times laat Google weten uitgevers te willen helpen met de omslag naar online. De zoekgigant pompt ook regelmatig miljoenen in digitale nieuwsinitiativen. Facebook op zijn beurt zorgt naast veel verkeer voor nieuwssites sinds kort ook voor de aanpak van nepnieuws.