Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Bulgaarse EU-commissaris naar Wereldbank

28 oktober 2016 18:15 Aangepast: 28 oktober 2016 19:31
Beeld © ANP

De Bulgaarse EU-commissaris Kristalina Georgieva gaat vanaf 2 januari bij de Wereldbank werken.

De 63-jarige Georgieva is sinds 2010 lid van de commissie en beheert als vicevoorzitter sinds 2014 de portefeuille begrotingszaken en personeelsbeleid. Haar Duitse collega Günther Oettinger (Digitale Agenda) neemt haar post eind dit jaar over.

De voorzitter van de Wereldbank, Jim Yong Kim, laat via Twitter weten verheugd te zijn over Georgieva's komst. 

Werkte eerder bij de Wereldbank

Georgieva werkte eerder van 2003 tot 2010 bij de Wereldbank en wordt nu CEO van de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (IBRD) en de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA). Die twee organisaties staan samen bekend als de Wereldbank, een VN-organisatie die leningen verstrekt aan onder meer ontwikkelingslanden.

Georgieva was vorige maand nog in beeld voor de post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties. "Kristalina wordt mondiaal erkend als leider die heeft bewezen dat de levens van mensen in nood te kunnen verbeteren'', staat in een verklaring van de Wereldbank.

'Giftige invloed'

Nieuwswebsite Politico schrijft dat de Bulgaarse gefrustreerd zou zijn over hoe de Europese Commissie omgaat met migratie, de brexit en bepaalde benoemingen van hoge functionarissen. Ze zou vooral de 'giftige' invloed van Junckers kabinetschef Martin Selmayr zat zijn.

Die twitterde dat haar vertrek 'een groot verlies' is voor de commissie. "Maar een geweldige CEO voor de Wereldbank, een eer voor Europa'', aldus Selmayr. Georgieva bedankte hem. "Je bent de afgelopen twee jaar een geweldige partner geweest om mee te werken."

ANP / RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore