Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Knieval naar lidstaten: CETA moet door parlementen worden goedgekeurd

05 juli 2016 16:17 Aangepast: 31 juli 2017 00:30

Het vrijhandelsverdrag met Canada, CETA genaamd, moet toch eerst door de lidstaten van de EU goedgekeurd worden voor het in werking treedt. De Europese Commissie leek dat eerder niet van plan te zijn.

CETA wordt gezien als een soort TTIP tussen de EU en Canada. In het vrijhandelsverdrag zijn allerlei bepalingen opgenomen over bijvoorbeeld voedselveiligheid en geeft Canadese bedrijven ongehinderd toegang tot de Europese markt (en omgekeerd).

Nationale parlementen hebben laatste woord

Volgens de Europese Commissie hoeft het handelsakkoord eigenlijk helemaal niet goedgekeurd te worden door nationale parlementen, en was dan ook niet van plan om het voor te leggen ter goedkeuring.

Die houding stuitte op veel verzet, onder andere van Nederland. Blijkbaar heeft dat zijn vruchten afgeworpen: vandaag maakte de Europese Commissie bekend dat voordat het verdrag voorwaardelijk van kracht wordt, de regeringen van alle EU-landen eerst het verdrag moeten tekenen. Daarna moeten de nationale parlementen het verdrag ook nog officieel ratificeren. De Europese Commissie lijkt hiermee gezwicht te zijn voor de druk van lidstaten. 

Gevolgen voor TTIP

Hiermee is het zeer waarschijnlijk geworden dat ook TTIP eerst aan de lidstaten voorgelegd moet worden, voordat het van kracht wordt. Maar ook dat is nog niet zeker. Op dit moment buigt het Europees Hof van Justitie zich namelijk over de vraag of handelsverdragen een gedeelde verantwoordelijkheid zijn van de Europese Commissie en de lidstaten, of dat de EC hier alleen over gaat. Als het hof oordeelt dat dat laatste het geval is, zou het zomaar kunnen dat TTIP alsnog zonder democratische controle wordt ingevoerd.

GroenLinks kritisch

GroenLinks is nog niet tevreden over de knieval van Europa. Het verdrag treedt namelijk voorwaardelijk in werking nadat de regeringsleiders het ondertekend hebben. De nationale parlementen moeten daarna nog wel ratificeren, maar als ze dat niet doen ontstaat er een situatie waarin het verdrag weliswaar niet officieel van kracht wordt, maar in de praktijk wel al wordt toegepast.

De partij maakt zich vooral zorgen over het omstreden arbitragehof (ISDS). Daarmee kunnen buitenlandse investeerders overheden met miljardenclaims om de oren slaan, zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Ook blijven alle stukken van dit soort zaken geheim.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore