Economie

Amcor koopt delen Alcan Packaging voor $2 mrd van Rio Tinto

18 augustus 2009 08:52 Aangepast: 18 augustus 2009 10:54

Amcor Ltd, de grootste maker van plasticflessen ter wereld, kondigt dinsdag aan delen van Rio Tinto's Alcan Packaging-divisie over te willen nemen voor A$2,44 miljard (circa $2 mrd).

MELBOURNE (Dow Jones)-- Amcor neemt de Europese- en Aziatische verpakkingsactiviteiten van Alcan Packaging op het gebied van voeding over en de wereldwijde verpakkingsactiviteiten op het gebied van farmaceutische- en tabaksproducten.

Amcor wil met de overname de activiteiten in Europa en de opkomende markten uitbreiden. Het grootste verpakkingsbedrijf van Australie zal de overname financieren via een aandelenemissie van A$1,61 miljard en een bankfaciliteit van $1,2 miljard. Door de overname zal Amcor tot een van de grootste verpakkingsbedrijven ter wereld behoren.

Na de overname zal Amcor 85% van de omzet buiten de Australie halen, tegen 80% nu. De overname zal naar verwachting vanaf het volgende fiscale boekjaar bijdragen aan de winst per aandeel. De synergieen zullen binnen drie jaar naar verwachting tussen de A$200 miljoen en A$250 miljoen per jaar bedragen.

Amcor kondigde dinsdag tevens aan over 2008/09 een nettowinst te hebben geboekt van A$211,7 miljoen, ofwel 18% minder dan de A$258,8 miljoen een jaar geleden. De omzet steeg in het boekjaar, dat eindigde op 30 juni 2009, met 3,3% tot A$9,54 miljard.

Rio Tinto, het op een na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, kreeg de verpakkingsactiviteiten in 2007 in handen na de overname van $38,1 miljard van Alcan. Door de overname liep de schuldenlast van het mijnbouwbedrijf op tot $40 miljard. Rio Tinto heeft aangegeven de verpakkingsactiviteiten van Alcan te willen verkopen om de schuld te verminderen.

Vorige maand verkocht Rio Tinto al de Amerikaanse voedingsverpakkingsactiviteiten van Alcan aan Bemis Co voor $1,2 miljard. In de afgelopen achttien maanden heeft Rio Tinto via de verkoop van activiteiten $6,6 miljard opgehaald. Rio Tinto zoekt nog een koper voor Alcan's verpakkingsactiviteiten op het gebied van cosmeticaproducten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`