Ga naar de inhoud
Economie

Dijsselbloem: NXP-bonus van 391 miljoen 'idioot hoog bedrag'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Beeld © ANP

Minister van Financiën Dijsselbloem vindt de bonus van bijna 400 miljoen euro die de topman van NXP krijgt, als de overname door het Amerikaanse Qualcomm doorgaat, een 'idioot hoog bedrag'. Dat zei hij in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

De Amerikaan Rick Clemmer heeft een aandelen- en optiepakket die met het bod van 110 dollar per aandeel van Qualcomm op het Eindhovense bedrijf omgerekend 391 miljoen euro waard zijn.

Tweede Kamerleden zijn ontstemd over de hoogte van het bedrag, PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer pleit zelfs voor aanpassing van de huidige wetgeving op het gebied van topsalarissen. "'Dit tart elke gedachte", zegt hij over de beloning. 

'Buitenproportioneel bedrag'

Minister Dijsselbloem noemt het 'een buitenproportioneel bedrag'. "Het staat in geen verhouding tot wat deze persoon heeft gedaan voor het bedrijf", voegt hij daar aan toe. 

Omdat NXP een notering heeft aan de Amerikaanse Nasdaq valt het bedrijf niet onder Nederlandse wetgeving, die een eventuele 'claw back' mogelijk maakt, aldus Dijsselbloem.

Bekijk hier het hele gesprek met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: 

Dit is een artikel van