Fraude bij NS-dochter Qbuzz

Vernietigend rapport ACM over top NS

03 juni 2015 11:25 Aangepast: 06 september 2015 16:22

De top van de NS wist van het gesjoemel bij dochterbedrijf Qbuzz/Abellio rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een rapport. De ACM oordeelde in maart al dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden. De NS speelde zelf concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia door aan dochter Qbuzz/Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed. Daarmee heeft het de wet overtreden.

ZIE OOK: Geschorste directie Qbuzz: NS-top wist van fraude

De toezichthouder benadrukt dat dit niet het werk was van een individuele NS-medewerker en evenmin een op zichzelf staand incident vormt. "De bestuurlijke top van zowel Abellio Nederland als NS bleek op de hoogte van de concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia, ondanks dat dit op de hoorzitting door de vertegenwoordigers van NS expliciet meerdere keren is ontkend'', staat in het rapport.

Boetes
"NS heeft haar concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg bewust op achterstand gezet'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. "Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd. Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler.''

ZIE OOK: NS ontdekt fraude bij aanbesteding in Limburg

In het rapport laat de ACM zich nog niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van de NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes.

Aanvankelijk werd het ov in Limburg ook gegund aan Abellio. Maar de provincie kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Gisteren werd de gunning door de provincie uiteindelijk toegewezen aan Arriva, een andere concurrent van NS.

ZIE OOK: Limburg kiest definitief voor Arriva

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore