Economie

NS-topman betaalde eigen bonus te vroeg uit

23 juni 2015 17:46 Aangepast: 06 september 2015 16:27

De oud-topman van NS, Timo Huges, heeft zijn medewerkers opdracht gegeven hem zijn bonus over 2014 uit te betalen, ondanks dat de raad van commissarissen daar nog geen toestemming voor had gekregen van minister Dijsselbloem.

Dat schrijft Dijsselbloem, namens de Staat de enige aandeelhouder in NS, in een brief aan de Tweede Kamer. In februari ontstond onenigheid tussen Dijsselbloem en de raad van commissarissen over de bonussen van Huges en financiële topman. Ondanks dat beiden aan de criteria van NS voor een bonus voldeden, vond Dijsselbloem de bonussen te hoog.  

ZIE OOK: Voormalig NS-baas Huges betwist dat hij direct ontslag nam

De president-commissaris mailde volgens Dijsselbloem een verslag van het gesprek over de bonussen, maar in dat verslag stond niet dat de bonussen mochten worden uitbetaald. Er was dus nog geen toestemming om de bonussen uit te keren. Toch gaf Huges in maart opdracht aan zijn medewerkers om de bonussen uit te betalen. Die bonus wil Dijsselbloem  nu terugvorderen. Bij het ontslag van Huges zei hij dat de oud-topman geen ontslagvergoeding zou krijgen

Huges betwist zijn ontslag, vanwege zijn rol in het fraudeschandaal rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg, overigens. Hij claimt op 5 juni slechts zijn functie tijdelijk te hebben neergelegd, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem opzegde. Dat heeft hebben de commissarissen niet op papier gezet, waardoor er nu onduidelijkheid is over het ontslag van Huges. Volgens de minister van Financiën nam Huges wel zelf ontslag en hij waarschuwt de oud-topman alvast dat hij het ontslag alsnog in gang zet, mocht Huges naar de rechter stappen.

ZIE OOK: Ex-baas NS liegt voor camera: 'Ik was niet op de hoogte'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore