Economie

Nederlandse staatsschuld stijgt tot boven de 60%: 356 miljard euro

05 oktober 2009 10:35 Aangepast: 05 oktober 2009 16:53

De Nederlandse staatsschuld loopt hard op. Door de financiële crisis en vooral de steun aan banken, is Nederland flink armer geworden.

600 euro per Nederlander

De schuld is opgelopen tot boven de grenzen die Europa stelt. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek zojuist bekend. De afgelopen jaren daalde de staatsschuld, maar daar is sinds vorig jaar een abrupt einde aangekomen. In de eerste zes maanden kwam er nog eens 10 miljard euro aan schuld bij, ruim 600 euro per Nederlander.

Ontwikkeling overheidsschuld

61,1% bbp

De totale schuld van de Nederlandse staat is inmiddels 356 miljard euro, dat is 61,1% van het bruto binnenlands product. Dat is boven de Europese bovengrens van 60%.

ING

De schuld is onder meer zo hard opgelopen doordat het CBS de risico's meetelt die minister Wouter Bos van Financiën heeft overgenomen van bankverzekeraar ING op hypotheken in de Verenigde Staten. Hierdoor liep de staatsschuld in één klap met 20 miljard euro op.

Financiën

Financiën telde dit niet mee bij de overheidsschuld. Volgens een woordvoerster van minister Bos houdt het CBS er een andere manier van boekhouden op na dan Financiën. Maar dat heeft geen effect op de deal met ING en Nederland hoeft ook niet ineens extra geld te lenen op de kapitaalmarkt.

Tekort

Verder had de overheid in de eerste helft van dit jaar een tekort van 11 miljard euro. De inkomsten lagen 6 miljard euro lager dan in dezelfde periode van 2008, de uitgaven 6 miljard hoger.

Meevaller Fortis

Een meevaller voor minister Bos was de aflossing door Fortis van een lening van 34 miljard euro. Hiervan is 15 miljard op deposito's gezet, de rest is gebruikt om de schuld te verlagen.

1999

Het is voor het eerst sinds 1999 dat Nederland de Europees afgesproken bovengrens van 60 procent overschrijdt.

Ontwikkeling overheidssaldo

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`