Economie

TransIP-oprichter Niknam koopt investeerder uit na conflict over koers

21 september 2017 14:01 Aangepast: 21 september 2017 14:01
TransIP-oprichter en eigenaar Ali Niknam. Beeld © Bunq

Oprichter Ali Niknam neemt het heft weer in handen bij TransIP. Hij koopt investeringsmaatschappij EQT uit. De reden: hij en EQT verschilden te zeer van mening over de koers van het bedrijf.

EQT stapte vorig jaar in bij het grootste hostingbedrijf van de lage landen door een belang in het bedrijf te kopen van oprichter Ali Niknam. Dat verkoopt EQT nu weer, meldt de private equity firma in een persbericht. "Een eigenaar met volledige controle is het beste voor TransIP", geeft het bedrijf als reden.

Hoeveel Niknam, ook oprichter van de bank Bunq, betaalt voor het belang dat EQT had wil hij niet zeggen. Wel dat het 'aanzienlijk meer is' dan EQT er een jaar geleden voor betaalde. Dat komt omdat TransIP flink gegroeid is, zegt Niknam. "Voor EQT was het een lucratieve investering", zegt hij.

Onenigheid over koers TransIP

Hij is blij dat hij weer helemaal de baas is bij het bedrijf uit Leiden. "Het allerbelangrijkste voor mij is dat er een bestuur zit dat de TransIP-waarden en droom volledig begrijpt", legt Niknam uit. De twee bestuurders die EQT aanstelde, worden meteen vervangen. 

Het conflict over de koers van het bedrijf ging vooral over de manier waarop TransIP zou uitbreiden in het buitenland. "We werden het niet eens over de weg daarnaartoe, nu is er weer orde op zaken gesteld en gaan we weer geweldige producten maken", aldus Niknam.

Geen gevolgen voor Bunq

Niknam heeft de transactie uit eigen zak betaald, dankzij de goede prestaties van TransIP het afgelopen jaar. Dat heeft volgens hem geen gevolgen voor de financiering van zijn andere bedrijf, internetbank Bunq. "Daar houd ik een potje voor aan waarbij ik drie jaar vooruitkijk en dat zit nog steeds goed", vertelt hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`