Economie

Koeienmest zorgt voor energie en warmte in Friese dorpen

13 november 2009 12:40 Aangepast: 13 november 2009 13:45

In Friesland is vandaag de meest duurzame warmtecentrale in Nederland geopend. De centrale gaat zo’n 1100 woningen in de wijk De Zuidlanden (Leeuwarden) van duurzame elektriciteit en warmte voorzien.

Buurtenergie

Het is een mooi voorbeeld van wat Essent buurtenergie noemt: het benutten van bronnen in de nabije omgeving om energie op te wekken voor lokaal gebruik. De aanleiding voor de bouw van deze warmtecentrale is de doelstelling van de gemeente Leeuwarden om op termijn niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen te zijn. Voor de wijk De Zuidlanden stelde de gemeente een reductie van 50% op emissie van CO2 als eis.

Biogas

De brandstof (biogas) voor de nieuwe warmtecentrale wordt via een speciale biogasleiding van 5,5 km. aangeleverd door melkveepboerderij Nij Bosma Zathe. Daar wordt de mest van de koeien, samen met bijvoorbeeld gras en reststromen uit de voedingsindustrie, vergist. Bij het vergistingproces komt biogas vrij en dat wordt ingezet als brandstof voor de gasturbines van de warmtecentrale.

De warmte die de centrale opwekt, wordt via een warmtenet teruggeleverd aan de woningen en instellingen in de wijk. Zo ontstaat een duurzame lokale oplossing voor een lokale energievraag.

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore