Economie

VW koopt 20% in Suzuki

09 december 2009 08:47 Aangepast: 09 december 2009 10:15

De Duitse autoproducent Volkswagen neemt een belang van 19,9 procent in de Japanse branchegenoot Suzuki.

2,5 miljard dollar

Dat maakten beide bedrijven woensdag bekend. VW betaalt 2,5 miljard dollar voor het belang. Suzuki wil de helft van het bedrag dat de Duitse autofabrikant betaalt gebruiken voor de aankoop van aandelen Volkswagen. Volkswagen versterkt via Suzuki zijn aanwezigheid in de groeimarkten China en India.

India

Suzuki is sterk in India, alwaar het zelf auto's bouwt. Daar heeft Suzuki op dit moment een marktaandeel van meer dan 50%. Volkswagen wil in 2018 de grootste automaker ter wereld zijn. Op dit moment is dat nog Toyota.

Noodzaak

Suzuki stelt dat het moeilijk is concurrerend te blijven gegeven de snelle ontwikkelingen in de autotechnologie en de noodzaak tot kostenbesparingen. Samenwerking zou noodzakelijk zijn.

Kleine auto's

Bestuurders van Volkswagen, de op twee na grootste autofabrikant ter wereld, noemden Suzuki in de afgelopen maanden al een interessante partner vanwege de expertise van de Japanners bij het maken van kleine auto's. Suzuki ontkende vorige maand echter nog dat er gesprekken plaatsvonden tussen beide bedrijven.

Porsche

Volkswagen, dat onder meer eigenaar is van de merken Audi, Skoda en Seat, nam eerder deze week voor 3,9 miljard euro een belang van 49,9% in sportwagenfabrikant Porsche.

VW neemt belang 49,9% in Porsche

Alles over de autosector:

Dossier Autosector

Alles over VW:

De laatste 50 artikelen over de automarkt:

De laatste 50 video's over de automarkt:

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore