Ga naar de inhoud
Economie

Bonus NXP-topman 'tart elke gedachte'

De Amerikaanse NXP-topman Clemmer loopt binnen als de overname van zijn bedrijf doorgaat. Beeld © ANP

De reacties op de megabeloning voor de baas van NXP zijn niet mals. Immoreel, en dieptriest, zeggen vakbonden. Ook Kamerleden reageren scherp, en noemen het bizar, en echt niet van deze wereld. Veel partijen hopen op een harde veroordeling van minister van Financiën Dijsselbloem.

Voor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen is sinds 2015 de zogeheten 'claw back'-regeling van kracht. Bonussen die zijn toegekend op basis van 'onjuiste informatie' of die 'onredelijk en onbillijk' zijn, kunnen sindsdien worden teruggevorderd of 'aangepast'. Deze regels zijn onderdeel van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (wbfo), die werd ingevoerd om bonussen en vertrekregelingen aan te pakken. 

Als de overname van NXP door de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm doorgaat strijkt de topman, Rick Clemmer een recordbedrag op van 391 miljoen euro. Omdat NXP aan de Amerikaanse beurs genoteerd is, geldt de 'claw back'-regeling niet. PvdA-Tweede Kamerlid Henk ​Nijboer pleit dan ook voor een aanpassing van die wet: "Als dit ook weer blijkt te kunnen, moeten we daar ook weer de wetten verder dichtschroeien, de mazen dichtschroeien, want dit kan echt niet door de beugel."

Recordbedrag

Nijboer heeft naar eigen zeggen niets tegen 'goed verdienen' voor topmensen, maar 'dit tart echt elke gedachte'. "Het lijkt helemaal nergens op om honderden miljoenen in je zak te steken door een overname", zegt hij. Ook Kamerleden Verhoeven (D66) en Gesthuizen (SP) hebben kritiek op de beloning van Clemmer.

Als Clemmer daadwerkelijk de honderden miljoenen op zijn bankrekening kan bijschrijven, stoot hij Jan Bennink (Numico) van de troon. Die toucheerde 63 miljoen euro toen de babyvoedingsfabrikant werd overgenomen door het Franse Danone.