Economie

Kamermeerderheid voor aanvullend onderzoek woekerpolis

13 april 2010 13:57 Aangepast: 13 april 2010 18:10

Een kamermeerderheid dringt aan op aanvullend onderzoek naar de woekerpolisschikking. Dat blijkt uit een rondgang van RTL. PvdA, SP, VVD en Groen Links willen dat minister De Jager van Financiën drie zaken onderzoekt.

Schade

Allereerst zou moeten worden bekeken welk bedrag verzekeraars de afgelopen jaren opgehaald hebben met beleggingsverzekeringen. Daarnaast zou een berekening moeten worden gemaakt van de schade die polishouders hebben geleden door te hoge kosteninhoudingen.

'Compensatieregelingen een schijntje'

De hoogte van de schade zou vervolgens gerelateerd moeten worden aan de compensatieregelingen die vorig jaar werden opgetuigd door een aantal verzekeraars. Er gaan steeds meer stemmen op dat die compensatieregelingen - met een gezamenlijke waarde van 2,5 miljard euro - een schijntje zijn.

Schade woekerpolissen 20-30 miljard

RTL berichtte afgelopen zaterdag over een boek dat overmorgen verschijnt. In De Woekerpolisaffaire laat auteur Kees Kooman onder meer hoogleraar Arnoud Boot aan het woord, die becijfert dat de schade die verzekeraars hebben veroorzaakt door te hoge kosteninhoudingen waarschijnlijk 20 tot 30 miljard euro bedraagt.

25 miljard

Een compensatieregeling die ongeveer 10 procent van die schade vergoedt, is aan de magere kant, vindt naast Boot ook tweedekamerlid Jolande Sap. Sap voelt meer voor een regeling waarbij de schade fifty-fifty wordt gedeeld tussen verzekeraar en gedupeerde. Als het nadere onderzoek uitwijst dat de schade 25 miljard euro bedraagt, zouden verzekeraars dus 12,5 miljard moeten compenseren, tien miljard méér dan in de huidige regeling gebeurt.

PvdA, SP, VVD en Groen Links

Voor een nader onderzoek is in de Tweede Kamer brede steun. PvdA, SP, VVD en Groen Links willen dat minister De Jager aanvullend onderzoek laat uitvoeren, eventueel door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het CDA denkt dat zo'n onderzoek er moet komen als er toch weer onrust ontstaat over de regelingen die nu voorliggen.

1 miljoen woekerpolissen

Die regelingen kwamen vorig jaar tot stand. In totaal kochten vijf verzekeraars rechtszaken af en kwam één met een eigen compensatievoorstel. Er werd geschikt met twee stichtingen die op zeggen te komen voor in totaal 200.000 gedupeerden. Maar volgens de AFM werden ongeveer een miljoen woekerpolissen verkocht. In totaal zetten de verzekeraars in Nederland 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen weg.

Alles over woekerpolissen:

Dossier woekerpolissen

Alles van RTL Z over woekerpolissen uit 2010

Video’s uit RTL Z in 2010:

Alles van RTL Z over woekerpolissen uit 2009:

Video’s uit RTL Z in 2009:

RTLZ.nl
`