Economie

EU legt bonussen banken aan banden

30 juni 2010 14:16 Aangepast: 30 juni 2010 17:24

Bonussen voor bankiers in de EU worden aan banden gelegd. Bankiers mogen nog maar 30 procent van hun bonus contant uitbetaald krijgen.

Nog meer regels

Bij heel hoge bonussen is dat 20 procent. Bovendien mag een bonus hooguit 60 procent van het totale salaris bedragen. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over regelgeving hierover. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann heeft dat woensdag gezegd.

Vanaf 2011

De nieuwe regels gelden voor bonussen die vanaf volgend jaar worden uitbetaald. Hoge bonussen worden gezien als een factor die bijdroeg aan het ontstaan van de financiële crisis. Wortmann spreekt van ,,een grote stap vooruit'' dat nu in de hele EU dezelfde regels van kracht worden.

Positief

Wortmann vindt het ook positief dat de nieuwe regels niet alleen betrekking hebben op directeuren van banken, maar ook op handelaren.

Strengere eisen

De EU-landen en het Europarlement zijn het ook eens geworden over strengere kapitaaleisen voor banken. Die moeten ervoor zorgen dat banken genoeg reserves aanhouden, zodat ze minder snel in problemen komen.

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`