Economie

Commissie Scheltema haalt hard uit naar DNB: DSB kreeg ten onrechte bankvergunning

29 juni 2010 09:01 Aangepast: 02 juli 2010 14:13

De Commissie Scheltema geeft DNB er flink van langs in het onderzoek naar de ondergang van DSB. Politieke analyse Frits Wester: positie Wellink wankelt, ik zou opstappenDSB had nooit een vergunning mogen krijgen: het volledige verhaal Klik verder voor het persbericht, het hele rapport, de toespraak van professor Scheltema en ons complete dossier over de ondergang van DSB

Enkele andere hoofdpunten:

=>Het rapport van de Commissie Scheltema

=>Het persbericht van de Commissie Scheltema

=>Toespraak van professor Scheltema

=>Aanbiedingsbrief rapport Commissie DSB Bank aan de Tweede Kamer

Politieke analyse Frits Wester: positie Wellink wankelt, ik zou opstappenScheltema: DSB had nooit bankvergunning mogen krijgenDe Jager: toezicht op besluitvorming bij DNB verruimenScheltema: 'Lakeman-oproep' strafbaar stellen; faillissement was anders misschien te voorkomen

AFM onderschrijft kritische noot Scheltema

De presentatie van professor Scheltema van het onderzoek naar DSBPieter Lakeman: Rapport Scheltema zal tekortschieten toezicht tonenHoogleraar Benink: Bankensector heeft assertievere toezichthouder nodig

DNB

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) had DSB Bank van Dirk Scheringa in 2005 geen bankvergunning mogen geven. Er waren toen ''zodanige tekortkomingen in de leiding en de organisatie van DSB Bank dat het verlenen van een vergunning door DNB een te groot risico inhield''. Dat stelt de commissie-Scheltema dinsdag in haar rappport over het faillissement van DSB Bank.

''Aan de eisen die de wet in dit opzicht stelt was dan ook onvoldoende voldaan: DNB had op deze punten meer moeten verlangen'', stelt professor en oud-staatssecretaris Michiel Scheltema in zijn rapport over de vergunningverlening in 2005.

DSB en Scheringa

Over DSB is Scheltema evenmin vleiend: het DSB-verdienmodel deugde niet (het model was te eenzijdig gericht op koopsompolissen) en DSB werd weinig professioneel geleid. Bovendien was de positie van Dirk Scheringa als topman en aandeelhouder dusdanig sterk dat er van zogeheten Checks and Balances geen sprake kon zijn.

'Scheringa meer verkoper dan bankier'

DSB Bank was in feite een slecht bedrijf dat nooit een bankvergunning had mogen krijgen. De leiding van Scheringa was eenzijdig en weinig professioneel: te veel gericht op geld verdienen, te weinig op het belang van de klant, met onvoldoende oog voor de risico's. Scheringa was meer verkoper dan bankier, blijkt uit het rapport.

'Scheringa meer verkoper dan bankier'

DNB heeft al die gebreken in 2005 onvoldoende erkend. Was dat wel gebeurt, dan was DSB nooit een bank geworden. Toen Scheringa toch mocht gaan bankieren was DNB ook nog eens te geduldig in het toezicht en liet te weinig haar tanden zien. Pas in de zomer van 2009 wilde DNB gaan ingrijpen, maar dat plan werd uiteindelijk doorkruist door de oproep van Pieter Lakeman aan alle spaarders om hun geld bij DSB weg te halen. Als die oproep niet had plaatsgevonden, ''had een faillissement wellicht voorkomen kunnen worden'', stelt Scheltema.

'DNB legde redding DSB te veel op bordje banken'

Vervolgens ging DNB met grote Nederlandse banken om de tafel om te bekijken of DSB nog gered kon worden. DNB had hier volgens Scheltema krachtiger moeten aansturen. Nu werd de mogelijke redding van DSB te veel op het bordje van de banken gelegd die uiteindelijk terugschrokken voor een reddingsplan met een omvang van 5 miljard euro. Volgens Scheltema is het overigens ''niet aannemelijk'' dat een ander optreden van DNB de ondergang van DSB had voorkomen.

'Kapot gemaakt'

Scheltema kreeg kort na het instorten van DSB opdracht te onderzoeken hoe de bank failliet kon gaan. De publicatie van het rapport is al een paar keer uitgesteld. Toen DSB in oktober vorig jaar ten onder ging, had eigenaar Dirk Scheringa zijn conclusie snel klaar: 'we zijn niet failliet gegaan, we zijn gewoon kapot gemaakt'.

Lees ook het verhaal van Dow Jones Nieuws:

DNB en AFM te weinig daadkrachtig bij DSB Bank - Scheltema

Alles over DSB Bank:

Dossier de ondergang van DSB

Alles over DSB uit 2010:

Video's over DSB in 2010:

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`