Economie

Oud-commissaris van Numico klapt uit de school

31 augustus 2010 12:04 Aangepast: 31 augustus 2010 18:13

Jan Bennink lapte Numico op en verkocht het voor de hoofdprijs. Hij verdiende zelf 100 miljoen in 5 jaar, maar uit een onthullend boek blijkt dat de bestuurders elkaar de tent uitvochten, dat er tientallen miljoenen aan vertrekregelingen moesten worden betaald. En dat Bennink niet tegen kritiek kon. Numico legde in 1994 en 1998 overnamebod naast zich neerAnalyse RTLZ: Mag ik even afrekenen?

Mag ik even afrekenen?

Inkijkje

Een pikant inkijkje in de laatste jaren van voedingsmiddelenbedrijf Numico geeft voormalig commissaris Emiel van Veen. Vlak voor de verkoop van Numico aan het Franse Danone vochten de bestuurders elkaar de tent uit. En dat kostte het bedrijf tientallen miljoenen euro's aan vertrekregelingen, zo onthult de voormalig commissaris van Numico in een boek dat volgende maand verschijnt. Leden uit de raad van bestuur kwamen en gingen. En dat kostte miljoenen aan vertrekregelingen.

Verlosser

Jan Bennink geldt als de verlosser van Numico. Hij lapte het bedrijf op en verkocht het voor de hoofdprijs aan Danone. Maar een voormalig commissaris van Numico, klapt nu uit de school. In een boek dat volgende maand verschijnt schrijft Emiel van Veen - jarenlang financieel directeur en later ook commissaris van Numico - dat er op Bennink ook wel wat aan te merken was. Zo had hij de verkoop van bedrijfsonderdelen veel beter kunnen managen. En ging hij slecht om met kritiek.

Feesten

De managementbijeenkomsten werden ook steeds uitbundiger. Miljoenen euro's werden besteed aan sessies in Portugal, op de Canarische eilanden, in Turkije en Dubai. En aan de inrichting van een nieuw hoofdkantoor op Schiphol, door designer Piet Boon, ging zelfs 15 miljoen euro op.

Verkoophoop

In 2004, 2005 hoopten Bennink en zijn vertrouwelingen al op een verkoop van Numico aan bijvoorbeeld Nestlé, Novartis, Danone of Unilever. De beloningspakketten van de bestuurders zijn dan al zo opgetuigd dat zo'n verkoop hen tientallen miljoenen euro's per persoon op zal leveren. En daarover wordt relatief weinig belasting betaald.

Expat-regeling

Want Bennink en zijn collega's vallen onder het zogenoemde expat-regime, waardoor zij geen 52 procent inkomstenbelasting betalen, maar slechts 36 procent, nog minder dan de eerste de beste fabrieksarbeider. Van Veen heeft berekend dat Jan Bennink in de 5,5 jaar tijd dat hij bij Numico de baas was 100 miljoen euro bruto heeft verdiend.

Nog geen reactie

Via een voormalig woordvoerder van Numico heeft RTL geprobeerd om van Jan Bennink een reactie te krijgen. Dat is tot dusver niet gelukt. Het boek ligt medio september in de winkel.

Numico legde in 1994 en 1998 overnamebod naast zich neer

Lees ook de analyse van René Lukassen (RTLZ): Mag ik even afrekenen?

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`