Economie

Akkoord over schuldsanering Dubai World

10 september 2010 12:41 Aangepast: 10 september 2010 14:47

Het investeringsfonds Dubai World heeft formele overeenstemming bereikt met zijn schuldeisers over een sanering van zijn leningen.

Voor 19,4 miljard aan bezittingen verkopen

De overheid van Dubai maakte bekend dat meer dan 99% van de schuldeisers akkoord is gegaan met een voorstel. De schuldeisers hadden tot en met donderdag de tijd om hun instemming te geven. Het plan voorziet erin dat Dubai World over een periode van acht jaar voor 19,4 miljard dollar aan bezittingen verkoopt. De opbrengst hiervan wordt aangewend voor terugbetaling aan de crediteuren.

Vastgoedzeepbel

In het najaar van 2009 werd duidelijk dat Dubai World door het klappen van een zeepbel op de vastgoedmarkt in de financiële problemen was gekomen. Van de ene op de andere dag werd bekendgemaakt dat rentebetalingen op de schulden werden opgeschort.

Redding door Abu Dhabi

Dit leidde tot grote onrust in de financiële markten. Deze ebde pas weg toen buurland Abu Dhabi Dubai een reddingslijn van 10 miljard dollar had toegeworpen. De overheid heeft een groot deel van dit geld in Dubai World gestoken. Dubai is de eigenaar van de investeringsmaatschappij.

Begrotingstekorten

Volgens analisten drukken de schulden van Dubai World flink op de overheden van Dubai en Abu Dhabi. Beide landen hebben te maken met begrotingstekorten.

Alles over de Dubai en Dubai World uit 2010:

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`