Economie

Hirsch Ballin ziet nog steeds niets in akkoord

01 oktober 2010 13:09 Aangepast: 01 oktober 2010 16:08

CDA-minister Hirsch Ballin maakt zich ernstige zorgen over de samenwerking van zijn partij met de PVV. Hij zal zaterdag op het congres van zijn partij tegen het regeerakkoord stemmen.

Zorgen nemen toe

Hirsch Ballin liet zich vorige week ook al kritisch uit, maar na de presentatie van het gedoog- en regeerakoord zijn zijn zorgen alleen maar toegenomen. Het gaat hem vooral om de toon die Geert Wilders aanslaat. "De manier waarop Wilders de toon zette, heeft de zorgen die ik al langer had bevestigd. De problemen beginnen op het moment dat het beleid zich speciaal richt tegen moslims en tegen niet-westerse allochtonen."

Artikel 1

De bewindsman vindt het 'verontrustend' dat het nodig is om op pagina 1 van het akkoord expliciet te refereren aan de gelijke rechten van ieder mens. "Artikel 1 van de grondwet is klip en klaar. En dat we dat nog eens speciaal moeten herhalen, is eigenlijk op zichzelf al verontrustend."

Tegenstemmen

Hirsch Balllin zal op het congres van zijn partij tegen het regeerakkoord stemmen. ,,Ik zal mijn partij zeker niet aanraden hiermee door te gaan. Dat zal ook mijn stemgedrag bepalen". Zijn zorgen over samenwerking met de PVV hebben zich ,,verdiept en versterkt" na de presentatie van het regeerakkoord en het gedoogakkoord. Hij ziet daarin wel punten die in het CDA-verkiezingsprogramma staan of die zelfs voortzetting zijn van eigen beleid, maar stelt ook vast dat PVV-leider Geert Wilders al deze afspraken in zijn eigen context zet. Dat is vooral het terugdringen van de islam.

Islam

,,Wilders windt daar ook geen doekjes om", zei de CDA-bewindspersoon. Een beleid dat zich zo uitgesproken richt tegen een deel van de medeburgers past niet bij de beginselen van het CDA. Zijn partij zou daar dan ook niet aan mee moeten werken. Op de vraag of er dan nog wel plek voor hem is in het nieuwe kabinet, antwoordde de huidige minister van Justitie en Binnenlandse Zaken dat die vraag helemaal niet aan de orde zal komen.

Minister van justitie

Hirsch Ballin heeft ook bedenkingen bij de uitvoerbaarheid en de zinvolheid van de delen van het regeerakkoord die op zijn portefeuille betrekking hebben. Hij vraagt zich af of maatregelen zin hebben die zich niet richten op echte problemen in de samenleving.

Van Agt

Ook oud-premier Dries van Agt (CDA) blijft tegen samenwerking met de PVV. Hij zal dan ook zeker tegenstemmen op het CDA-congres in Arnhem. "Ik wil mijn tegenkaart in de lucht steken. Het is symbolisch, ik weet het, maar ik doe het. Regeren met de PVV, zelfs in een gedoogconstructie, is verwerpelijk want het besmeurt en verminkt het CDA. Het is een verbintenis die zich onderscheidt door afkeer en minachting van de internationale rechtsorde."

Donner

De CDA-bewindslieden zitten niet op een lijn. Hirsch Ballin en Ab Klink (Volksgezondheid) zijn tegen samenwerking met de PVV. Vrijdag gaven Piet Hein Donner (Sociale Zaken), Camiel Eurlings (Verkeer), Gerda Verburg (LNV) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) aan dat ze door willen op de ingeslagen weg. Donner wil de tegenstelling niet te veel benadrukken. Hij denkt dat de vraag ,,hoe voorkomen we dat de mening van de heer Wilders de heersende opvatting wordt" CDA'ers bijeen kan brengen. ,,Want daarover zijn we het eens", aldus Donner.

Goed akkoord

Van der Hoeven heeft veel positieve geluiden gehoord uit de partij. Ze vindt dat het regeerakkoord er goed uitziet, netjes en doortimmerd. Er zitten wel pijnlijke maatregelen in, maar er wordt ook behoorlijk geïnvesteerd. Verburg zal de akkoorden ,,fier verdedigen" en Eurlings roemt het hoge CDA-gehalte in de afspraken.

Eurlings

Camiel Eurlings: "Dit akkoord heeft een hoog CDA-gehalte en ik ben ervan overtuigd dat een grote meerderheid van het Congres zegt 'go-go-go'." Ook Gerda Verburg ziet het helemaal zitten. "Je weet dat je concessies moet doen, want we zijn de kleinste partij van het minderheidskabinet. Maar ik vind dat het akkoord er mag zijn." Minister Van der Hoeven laat weten 'het helemaal eens' te zijn met het akkoord.

Klink

CDA-minister Ab Klink herhaalde dat hij de gedoogconstructie met de PVV niet goed vindt. "Deze combinatie moet je niet willen." Na een snelle lezing van de akkoorden mist hij vooral ook hervormingen in de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt.

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore