Een gebouw dat meer energie produceert dan het verbruikt, en zo goed als alle materialen zijn herbruikbaar. De medewerkers van deze droger- en koelerfabrikant werken volgens certificeringsclub Breeam in het duurzaamste kantoor ter wereld.
Ondernemer Sander Geelen genoot in 1990 al snorkelend van het koraalrif van de Maagdeneilanden. Hij vond het zo beeldschoon dat hij twintig jaar later enthousiast en gewapend met snorkels terugkeerde met zijn gezin. Maar tot zijn schrik was er weinig over van het natuurschoon.
De oorzaak: een overmaat aan CO2-uitstoot, geproduceerd door de westerse wereld. Toen hij weer thuis kwam, besloot hij resoluut alles in het familiebedrijf te gaan verduurzamen.
Topscore
En dat lukt aardig, want de duurzaamheidsscore van zijn kantoor komt uit op 99,94 procent. Geen enkel kantoor dat beoordeeld is door de internationale certificeringsclub Breeam haalde ooit een hogere score.
Wat maakt dit kantoor nou zo groen? "Het gebouw produceert meer energie dan het verbruikt," vertelt architect Rob Wolfs. "En we hebben bij alle materialen zo veel mogelijk gekozen voor cradle to cradle. Een gebouw wordt hoe dan ook een keer gesloopt, tenzij het een monumentaal pand wordt. En dan kan het maar beter gemaakt zijn van materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden."
Versgekapte bomen
Maar ja, hoe 'duurzaam' is het bouwen van een kantoor van bijna alleen maar nieuwe materialen eigenlijk? Wolfs geeft toe: bijna alle materialen waarmee het kantoor gemaakt is, zijn nieuw. "Het zijn inderdaad versgekapte bomen." Dat kan ook anders. Bij sommige duurzame gebouwen worden nu al oude materialen gebruikt.
Duurzaam hout
Maar volgens eigenaar Sander Geelen is dat nieuw gekapte hout juist uitermate duurzaam. "Als je voor het juiste hout kiest, zorg je juist voor meer CO2-absorptie. Je moet in bossen de oude bomen weghalen om plaats te maken voor nieuwe bomen die weer meer CO2 absorberen. Wij kiezen voor dat soort oud hout. En het hele kantoor is van hout gemaakt en dat heeft ons een hoge score opgeleverd."
En hoe zit het dan met de machines die Geelen op de markt brengt? Het bedrijf maakt koel- en droogmachines voor de voedingsmiddelenindustrie (denk aan het drogen van cornflakes of croutons). En vooral die laatste zijn energievreters, beaamt Geelen. "Ze verbruiken 300 tot 500 keer meer aardgas dan een gemiddeld gezin." Hij is daarom bezig met het maken van een zo energiezuinigmogelijke droogmachine. En ook zijn fabriek, die naast het kantoor staat, moet over enkele jaren energieneutraal zijn. "Het roer moet om op gebied van fossiele brandstoffen. Niet alleen ons kantoor, maar ook de machines die we maken."
Certificering
Breeam beoordeelt gebouwen in 77 landen op hun 'duurzaamheid'. Dat doen ze op basis van negen categorieën, waaronder energie, landgebruik, ecologie en gezondheid. Breeam wordt gefinancierd door 'participanten', bedrijven die mee willen doen aan de verduurzaming van vastgoed, en bedrijven die een certificaat aanvragen.
Anderhalf jaar geleden was Geelen Counterflow 'alleen nog maar' het duurzaamste kantoor van Nederland, met een score van 94,19 procent. Dat was de beoordeling van het ontwerp. Als je een tijdje up and running bent, word je nogmaals beoordeeld. Dan kan er immers pas gecheckt worden of je inderdaad veel zonne-energie opwekt en groen bezig bent.
Foto's: John Sondeyker.