Economie

Mathijs Bouman: Wat wordt de volgende zeepbel?

13 oktober 2010 14:32 Aangepast: 13 oktober 2010 17:33

De Fed is al 15 jaar bang voor deflatie, maar die angst leidt alleen maar tot nieuwe zeepbellen. Wat is de volgende?

'Fed heeft liever inflatie dan deflatie'

Dat zegt RTL Z beurscommentator Mathijs Bouman. ''De Fed, de Amerikaanse centrale bank, heeft sterk gehint op een nieuwe stimulans voor de kwakkelende economie. Liever inflatie, dan deflatie, zo lijkt de redenering van de Fed'', aldus Mathijs.

Japanse toestanden

''De afgelopen 15 jaar was de Fed bang voor dalende prijzen, voor Japanse toestanden, maar de angst voor deflatie zorgt weer voor zeepbellen op de beurzen en die zorgt voor nieuwe recessies en die heeft weer angst voor deflatie tot gevolg.''

Van zeepbel naar zeepbel

Mathijs heeft de afgelopen 12 jaar op een rijtje gezet om aan te geven wat de Fed allemaal heeft uitgevoerd. ''De rente is hard op en neer gegaan. Geld dat na het knappen van de internetzeepbel werd geschapen voedde de krediet- en de huizencrisis en dat heeft weer geleid tot de crisis waar we nu in zitten. √Člke keer worden de uitslagen in de rente groter om deflatie te voorkomen, maar elke keer resulteert dat uiteindelijk in een nieuwe zeepbel.''

Aandelen, obligaties, goud de volgende?

''Het wachten is wat dit keer de zeepbel zal worden'', aldus Mathijs, ''nu de VS met nog hogere snelheid dollars in de economie wil gaan pompen''. ''Je zou denken aan aandelen, maar daar zij we met z'n allen toch een beetje voorzichtig mee, de obligatiemarkt is misschien al behoorlijk richting zeepbel aan het gaan, geld stroomt naar opkomende markten en ook dat kan tot zeepbellen leiden en wie weet is de hoge goudprijs ook wel een zeepbel'', aldus Mathijs.

'Amerikanen zijn trigger hapy'

''Amerikanen kijken bij het monetair beleid alleen naar prijseffecten'', zo zegt Mathijs Bouman. ''Op het moment dat je deflatie hebt, moet je zorgen dat je inflatie krijgt in goederenprijzen. Wat ze echter vergeten is dat deflatiebestrijding niet alleen leidt tot wat goederenprijsinflatie, maar vooral tot inflatie van vermogenstitels, zoals aandelen, huizen en obligaties. Daar wordt geen enkele rekening mee gehouden. Zo langzamerhand wordt in de VS nagedacht om de effecten in de vermogenstitels mee te nemen in de beslissing om de rente zo aggressief te verlagen. Amerikanen zijn echter 'trigger happy', zodra het maar eventjes misgaat met de economie, gaat meteen de rente hard omlaag."

Bekijk het commentaar van Mathijs Bouman:

RTLZ.nl
`