Economie

Aantal strandtenten groeit bovengemiddeld

22 juli 2011 12:45 Aangepast: 22 juli 2011 12:52

Ondanks het minder warme weer en de nattigheid in de zomermaanden blijft het aantal strandtenten in Nederland gestaag doorgroeien. Dit jaar nam hun aantal verder toe, tot 379.

De groei van het aantal strandtenten is groter dan die van het aantal reguliere horecagelegenheden, blijkt uit cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering.

In de periode tussen 2006 en 2010 nam het totale aanbod van horecavestigingen, hotels, cafés en restaurants, met 2 procent toe, aldus horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners. Het aantal strandtenten groeide in deze periode met ruim 6 procent. De groei zette zich in de eerste helft van 2011 door.

Dit jaar kwamen er tien nieuwe strandtenten bij, maar sloten ook vijf hun deuren. Behalve in Drenthe is er in elke provincie wel een strandtent gevestigd. Van de tien nieuwe vestigingen staan er acht in de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Deze zeeprovincies hebben ook het grootste aantal strandtenten. In Zuid-Holland staan 151 van de 379 strandtenten, Noord-Holland telt er 127, Zeeland 57. Volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) is de omzet van de strandbedrijven in het eerste halfjaar van 2011 licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit komt vooral door het warme weer in april.

FSIN geeft aan dat deze stijging nog niks zegt over de omzet van het hele jaar. ,,Dat hangt natuurlijk erg af van het weer dat we nog gaan krijgen in augustus en september.'' Toch kunnen strandtenten ook zonder mooi weer een redelijk bestaan hebben; ze worden namelijk steeds vaker zo ingericht dat ze niet alleen maar met mooi weer publiek kunnen trekken.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore