De online verkoop van boodschappen stagneert, er is simpelweg te weinig interesse voor onder consumenten.
In oktober 2015 bedroeg het aandeel online in de supermarktomzet 0,75 procent, in oktober 2016 was het 1,27 procent en in april van dit jaar 1,28 procent. Vooral singles en tweeverdienende gezinnen in de Randstad bestellen hun boodschappen via internet.
Gemiddeld geven consumenten 78 euro uit per keer, blijkt uit het halfjaarlijkse rapport van kennisplatform Supermarkt en Ruimte (in samenwerking met winkelonderzoekbureau Strabo en vastgoedadviseur SuperVastgoed).
Online voedselverkoop 450 miljoen
Dat de bezorging geen zoden aan de dijk zet, komt volgens lector city logistics Walther Ploos van Amstel door de kosten die erbij komen kijken als je die afzet tegen wat een supermarkt kwijt is aan de verkoop in winkels (zoals de huur en personeel).
"In de winkel bedragen de kosten van voedsel ongeveer 21 procent van de omzet, bij online is dat 35 procent", zegt Ploos van Amstel in De Telegraaf. Volgens hem moeten bedrijven het van schaalgrootte hebben om winst te maken op online bezorging. En daar ontbreekt het nu dus aan.
In totaal werd voor 450 miljoen euro aan boodschappen gekocht, de totale omzetgroei van supermarkten was met 660 miljoen nog hoger dan dat.
Picnic groeit
De enige winnaar tot nu toe in het verhaal lijkt bezorgdienst Picnic te zijn, dat volgens het halfjaarlijkse rapport flink marktaandeel won. De 9 procent die het bedrijf nu van de onlinebezorgkoek heeft veroverd, is vooral ten koste gegaan van Albert Heijn.
Dat bedrijf probeert flink uit te breiden in Nederland. Eind maart maakte het bekend dat het 100 miljoen euro krijgt van investeringsfondsen, waaronder dat van de familie Fentener van Vlissingen.
Voedsel blijft marginaal online
Waar de internetverkoop van voedsel stagneert, gaat de online verkoop van andere producten zoals speelgoed, elektronica en kleding 'skyhigh', blijkt uit cijfers van ING.
De economen van de bank verwacht dat in 2025 65 procent van het speelgoed dat verkocht wordt, online gebeurt. Bij elektronica zal zelfs 70 procent via een website worden besteld. Kleren en schoenen zullen volgens de bank respectievelijk 35 en 50 procent online worden gekocht. Voor voedsel zal dit blijven steken op 10 procent.