Economie

De Jager: we bereiden ons voor op alle scenarios

13 september 2011 15:41 Aangepast: 06 september 2015 12:30

Het ministerie van Financiën bereidt zich voor op ,,alle waarschijnlijke en onwaarschijnlijke scenario's" voor de toekomst van het noodlijdende Griekenland. Een faillisement van een land in de Europese muntunie is heel moeilijk beheersbaar te maken.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) in zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z. De Jager wilde niet ingaan op de vraag of er ook voorbereidingen worden getroffen voor het geval Griekenland failliet gaat. ''Dat kan ik in het openbaar niet doen. Ik ontken dat niet, maar kan het ook niet bevestigen", aldus de minister.

''Een verstandig kabinet bereidt zich op allerlei scenario's voor." Een faillissement van een land is overigens moeilijk te regisseren, zo maakte De Jager duidelijk. ''Technisch is het heel erg lastig om een land iets heel netjes en gecontroleerd te laten doen. Er zijn altijd effecten op andere landen en banken."

Een van de meest vooraanstaande economen van Duitsland zei maandag dat Griekenland niet langer te handhaven is in de eurozone. ''De reddingspakketten lopen uit de pas met wat gezonde landen kunnen dragen op hun eigen begrotingen", zei professor Hans Werner Sinn, directeur van de Duitse economische topinstituten IFO en CES, maandag. Verscheidene economen vinden sowieso dat de eurozone uiteindelijk beter af is zonder Griekenland.

De aanhoudende schuldenproblemen in andere delen van de Europa en de wereld hebben ook een keerzijde. Nederland bracht dinsdag een staatsobligatie uit tegen een historisch lage rente. ,,Het is een reflectie dat het veel minder gaat in andere delen."

In aanloop naar de algemene politieke beschouwingen, het debat na Prinsjesdag over de kabinetsplannen voor volgend jaar, zal De Jager de Tweede Kamer ,,schokproeven" sturen die duidelijk moeten maken wat de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse economie zijn van verscheidene ontwikkelingen rond de schuldencrisis.

 

De Jager gaf aan dat er 'in het diepste geheim gesproken wordt over scenario's met De Nederlandsche Bank en andere landen.

De Jager wilde niet ingaan op het verwachte aanstaande faillissement van Griekenland, de kwestie die momenteel de financiele markten beheerst. De obligatiemarkten calculeren inmiddels een kans van 98% in dat Griekenland niet aan zijn financiele verplichtingen zal kunnen voldoen.

De minister maakt zich grote zorgen over de economie. "Ik ben zeer voorzichtig met positieve uitspraken over de economie. We moeten ons opmaken voor moeilijke tijden", aldus De Jager. "De onzekerheden zijn groot, en zijn de komende weken, maanden nog niet weg."

RTL Z
`