Ziekenhuis Dokkum failliet

Miljoenenstrop voor ziekenhuis Drachten

26 november 2014 17:49 Aangepast: 06 september 2015 15:33

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten verliest 16 miljoen euro als gevolg van het faillissement van Zorggroep Pasana.

Woordvoerder Dick van Driel bevestigt dat Nij Smellinghe dat bedrag heeft geleend aan de omgevallen zorginstelling uit Dokkum. “Wij zijn gewone schuldeisers, zonder preferente positie of zekerheden. Dat geld moeten we waarschijnlijk dus volledig afschrijven.”

Vanochtend werd bekend dat Zorggroep Pasana, waarvan ziekenhuis De Sionsberg deel uitmaakt, faillissement aanvraagt. De zorginstelling is begin vorig jaar bestuurlijk gefuseerd met ziekenhuis Nij Smellinghe uit Drachten. De bestuursvoorzitter van de combinatie, Norbert Hoefsmit, stelde vanochtend tijdens de persconferentie dat het faillissement in Dokkum slechts een “beperkt effect” zou hebben op de instelling in Drachten.

Nu blijkt echter dat Nij Smellinghe 16 miljoen euro aan Pasana heeft geleend, die het door het faillissement waarschijnlijk volledig zal moeten afschrijven.

Het bestaan van de miljoenenlening is opmerkelijk. Tot vorig jaar stelde Nij Smellinghe altijd dat Pasana ondanks de fusie financieel zijn eigen broek moest ophouden. In het meest recente jaarverslag van Nij Smellinghe bevestigde toenmalig topman Peter Littooy dat nog eens zwart op wit. "Er is sprake van separate erkenningen, vermogensbestanddelen en financieringsstromen. Over en weer vinden geen financiële transacties plaats."

In april onthulde RTL Nieuws echter dat de zorginstelling uit Drachten toch een lening van ruim één miljoen aan de kwakkelende fusiepartner had verstrekt, en bovendien een onbekende bankgarantie had afgegeven. Destijds wilde het ziekenhuis niet zeggen hoe groot die garantie was. Nu blijkt dat de lening is opgelopen tot 16 miljoen euro. Volgens woordvoerder Van Driel is de lening “de afgelopen twee jaar” ontstaan. “We geloofden dat de samenwerking tussen de ziekenhuizen ons zou versterken, maar achteraf hadden we het nooit zo moeten doen.”

De afschrijving van 16 miljoen euro is een flinke strop voor Nij Smellinghe. Uit de meest recente jaarcijfers blijkt dat het ziekenhuis uit Drachten in 2011 en 2012 samen 18 miljoen winst boekte. De strop is dus bijna even groot als twee jaarwinsten. “Het is een fors bedrag, maar betekent geen bedreiging voor de kwaliteit van onze geleverde zorg”, aldus woordvoerder Van Driel.

In juli vertrok de toenmalige topman Peter Littooy van de fusiecombinatie plotseling. Hij werd tweede man van het Martiniziekenhuis in Groningen.

RTL Z
`