Economie

Nederland koploper met hypotheekschulden

05 december 2011 13:41 Aangepast: 06 december 2011 10:42

Vergeet Spanje en Ierland en al helemaal Italië. Het land met de hoogste hypotheekschuld ten opzichte van het inkomen is Nederland.

2,5 maal beschikbaar inkomen

Uit een overzicht van de Wall Street Journal blijkt dat in 2010 de uitstaande hypotheekschuld 249,5% van het beschikbare inkomen. Het gemiddelde van de eurozone ligt op 98,5%. Het grootste land van de EU, Duitsland, zit daar nog onder emt 88,9, net als Frankrijk met 78,3. Daar weer onder staat Italië: de hypotheekschulden zijn er slechts 65,% van het beschikbare inkomen.

Gevaren

De gedachte was altijd dat de lage werkloosheid in Nederland het gevaar van de hoge hypotheekschuld beperkt. Zolang mensen werk hebben kunnen ze immers nog aan hun verplichtingen voldoen. Een belangrijke daling van de huizenprijzen, een rentestijging of een toename van de werkloosheid kan er echter toe leiden dat mensen in de problemen raken.

'Hypotheekschulden te hoog'

De Wall Street Journal haalt Gerbert Hennink, econoom bij De Nederlandsche Bank (DNB) aan. Hennink stelt dat het vanuit financieel perspectief bezien de hypotheekschulden te hoog zijn.

Pensioen en echtscheidingen

Beurscommentator Hans de Geus voegt hier aan toe dat tegenover de hypotheekschulden op macroniveau weliswaar pensioenbesparingen staan, maar op microniveau heb je er niets aan. ''Als je 35 bent en je gaat uit elkaar en je hebt een aflossingsvrije hypotheek en de waarde van je huis is lager dan die van de hypotheek dan heb je niets aan je opgebouwde pensioenpremies. Daar kun je dan pas 30 jaar later komen.''

Alles over de huizenmarkt in ons uitgebreide dossier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`