Economie

Fortis-bestuurders Votron en Mittler veroordeeld

15 februari 2012 06:59 Aangepast: 15 februari 2012 10:57

Twee voormalig bestuurders van bankverzekeraar Fortis zijn veroordeeld wegens misleiding van beleggers. Aan een kleine groep vermogende particulieren moeten de twee een nader te bepalen schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank van Utrecht zojuist bepaald.

Jean Paul Votron en Gilbert Mittler waren bestuursvoorzitter en financieel directeur bij Fortis. Volgens de rechtbank Utrecht hebben zij beleggers in de zomer van 2008 op het verkeerde been gezet door koersgevoelige informatie over de financiële gezondheid van Fortis binnenskamers te houden. In oktober 2008 werd Fortis van een faillissement gered doordat Nederland en België het bedrijf nationaliseerden.

Volgens de rechtbank was met het stilhouden van negatieve informatie sprake van een onrechtmatige daad. De schade die de groep beleggers hierdoor leden moeten Votron en Mittler vergoeden. De hoogte van de schade moet nog worden vastgesteld, maar werd eerder door de advocaat van de beleggers geraamd op ruim 1 miljoen euro. Een derde bestuurder, Maurice Lippens is niet veroordeeld.

`