Economie

Investeerder wil zich inkopen in Funda, ruzie binnen NVM

18 september 2017 08:41 Aangepast: 18 september 2017 09:16
Beeld © Archieffoto ANP

Een Amerikaans private equityfonds zou een belang in huizenverkoopplatform Funda willen kopen en waardeert de site op 240 miljoen euro. De site is voor het grootste deel in handen van makelaarsvereniging NVM en sommige van de leden zijn boos op het bestuur.

Het bestuur van de NVM zou namelijk haar leden niets hebben gezegd over de interesse van het private equityfonds General Atlantic in huizenwebsite Funda, schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens de krant willen de Amerikanen een belang kopen van 25 tot 40 procent. General Atlantic heeft ook belangen in vergelijkbare websites in Zweden en België. 

'Niet transparant'

De Amsterdamse makelaarsvereniging is boos op het bestuur van de NVM, omdat die niets over het bod heeft gezegd. Voorzitter Sander Heinen is geïrriteerd over het gebrek aan transparantie, laat hij weten aan de krant. Hij vindt dat of er nu wel of niet gepraat wordt met eventuele geïnteresseerden, de ledenraad op de hoogte moet worden gehouden van dit soort ontwikkelingen. 

Maar het bestuur van de NVM vond dit niet nodig. Volgens de koepelvereniging is er geen enkele reden om Funda te verkopen of om te gaan praten met een investeerder. En dat was in dit geval 'niet opportuun' aldus een woordvoerder tegen RTL Z. Hij wil verder niet ingaan op vragen. 

NVM heeft touwtjes stevig in handen

De makelaarsvereniging heeft in 70 procent van de aandelen in bezit, maar ruim 90 procent stemrecht. Dat komt omdat er verschillende soorten categorieën aandelen zijn, waarbij de aandelen die individuele makelaars hebben via de stichting administratie kantoor Funda (STAK) samen goed zijn voor een belang van 29,4 procent. Maar voor het stemrecht tellen deze aandelen voor slechts 10 procent mee

In het eerste half jaar van 2017 boekte Funda een omzet van ruim 15,6 miljoen euro, een stijging van bijna 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 23 procent tot 4,7 miljoen euro. Funda verwacht dat de omzet dit jaar hoger zal uitkomen dan vorig jaar, maar de netto winst zal juist dalen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van