Economie

Kamerleden noemen Vestia-baas Staal 'gluiperig en immoreel'

08 maart 2012 14:37 Aangepast: 08 maart 2012 14:42

De Tweede Kamer walgt van Erik Staal, die woningcorporatie Vestia zwaar in de problemen bracht en met een vertrekregeling van 3,5 miljoen euro naar Bonaire vertrok.

Dat geld moet terug, vinden de meeste partijen. Kamerleden voelden zich ook niet geroepen zich parlementair uit te drukken.

Schandalig en immoreel

'Gluiperig' noemde de PVV de gang van zaken. De PvdA vindt het allemaal 'schandalig en immoreel'. De SP sprak van 'meneer Dief-Staal die handelde of hij in Las Vegas was', de VVD van 'roekeloosheid en grootheidswaanzin'.

Old boy's network

De Kamer is ook verbijsterd dat Staal zijn gang heeft kunnen gaan. Hij moet zijn gedekt door een 'old boy's network', zegt de SP. Dat Vestia nu een huurverhoging heeft aangekondigd, kan al helemaal niet door de beugel, vinden meerdere partijen. "Waar halen ze het gore lef vandaan?", aldus de SP.

Onderzoek naar bonus

Staal stapte vorige maand op, nadat ophef was ontstaan over zijn jaarsalaris van een half miljoen euro. De woningcorporatie vecht op dit moment tegen een faillissement. Staal kreeg 3.528.000 euro mee op grond van oude afspraken en om zijn pensioen veilig te stellen.

Geld bijstorten

Vestia kwam in de problemen omdat het voor miljarden euro's aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore