Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Peperduur Zwitsers horloge kopen? Snel naar Londen

24 augustus 2016 16:27 Aangepast: 30 juli 2017 14:00
Beeld © AFP

Brexit trekt de omzet van Zwitserse horlogemakers uit het slop. Na een lange reeks magere verkoopmaanden schoot de verkoop van luxueuze uurwerken in juli de lucht in. Met dank aan winkelende toeristen.

De betere verkoopcijfers zijn te danken aan de grootste val van het Britse pond in de geschiedenis. Eind juni, vlak nadat de uitslag van het Britse EU-referendum bekend werd, bereikte de munt het grootste dieptepunt in eenendertig jaar. Waarmee winkelen in het Verenigd Koninkrijk in één klap een stuk voordeliger werd.

Export stijgt

Een markt die daar aantoonbaar van profiteert is die van Zwitserse horlogemakers. De export naar het Verenigd Koninkrijk steeg afgelopen maand met 13,4 procent, vergeleken met juli 2015. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van de Zwitserse horloge-industrie.

Dit in tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland, waar de export respectievelijk 27,8 en 24 procent daalde. Over het geheel daalde de verkoop met 14,2 procent, alleen Italië deed het ook goed met een stijging van bijna 10 procent.

Lokaal waren de verkoopcijfers nog spectaculairder. Zo verkocht fabrikant Swatch, die luxe horloges op de markt brengt met de merken Omega en Breguet, in een winkel in Londen 40 procent meer in de eerste drie weken van juli, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Verkoopcijfers van Omega-winkels in diezelfde stad schoten met 25 en zelfs 132 procent de lucht in.

Snel zijn

Met dank aan winkelende toeristen, zegt analist Thomas Chauvet van Citigroup tegen Financial Times. "Het Verenigd Koninkrijk is een markt gericht op toeristen en is daarom gevoelig voor valutaschommelingen." Maar daardoor kleeft er direct ook een risico aan. Chauvet: "Pieken aan de vraagkant door valutaschommelingen kunnen erg kort duren, omdat fabrikanten snel de kloof dichten door prijzen te verhogen."

Consumenten die willen profiteren moeten dus snel zijn. De eerste Zwitserse horlogemerken hebben hun prijzen volgens de analist alweer met 10 procent of meer omhoog gebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van